Home > Γεύσεις > Η πρότασή μας

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

COOK8
Ο Νέος Τόπος Εστίασης

Πώς θα ήταν ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από το αιώνιο καλοκαίρι;
Ένα τελετουργικό συμπόσιο μετά από μια σκοτεινή πομπή αρωμάτων και γεύσεων; Ένας χώρος εστίασης για οκτώ μοναχικούς μέσα σε ένα σύννεφο από καθρέπτες;

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρωτότυπης έκθεσης “COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης”, προσελκύοντας περισσότερους από 1.000 επισκέπτες. Στην έκθεση παρουσιάζονται 280 πρωτότυπα εστιατόρια, όπως αυτά αποτυπώθηκαν από 485 συντελεστές, από 24 χώρες, στον ομώνυμο Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού, ενώ οι τρεις πρώτες, βραβευμένες προτάσεις έχουν υλοποιηθεί σε πραγματικές διαστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα σε αυτές. Η έκθεση πραγματοποιείται στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, καταλαμβάνοντας έκταση 1.100m2 και θα διαρκέσει έως και τις 29 Ιουλίου.


Για την υλοποίηση της έκθεσης απαιτήθηκαν:
•12 ημέρες εντατικών εργασιών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μουσείου,
•130 τεχνίτες οι οποίοι συμπλήρωσαν, συνολικά, 1.700 ώρες εργασίας,
•12 τόνοι μετάλλων,
•7 τόνοι ξυλείας,
•7 τόνοι άμμου,
•150m2 οξειδωμένης λαμαρίνας,
•150 φωτιστικά σώματα,
•90m2 κρυστάλλων και καθρεπτών
•90m2 υφάσματος και
•90m2 πατητής γρανιτοκονίας

Σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, παρουσία της κριτικής επιτροπής του ομώνυμου διεθνούς διαγωνισμού σχεδιασμού, η οποία αποτελούνταν από τους Ανδρέα Αγγελιδάκη (αρχιτέκτων, εικαστικός), Ζήση Κοτιώνη (καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Νέλλη Μάρδα (καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Γεώργιο Α. Πανέτσο (καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών), και των επιμελητών της έκθεσης, Γεωργίου Α. Πανέτσου και Νικόλα Σούλη, απονεμήθηκαν τα βραβεία στις τρεις διακριθείσες ομάδες αρχιτεκτόνων: Κώστας Αλιβιζάτος & Ιωάννης Κιτάνης (Glorious holistic, Ελλάδα), Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα (Sea sex & sun, Ελλάδα) και Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng (To Nefos, Καναδάς).

Όπως ανέφεραν οι επιμελητές της έκθεσης, πρόκειται για μία έκθεση που εξετάζει την αρχιτεκτονική ως βίωμα και νόημα, παρουσιάζοντας τους τρεις βραβευμένους χώρους σε κλίμακα 1:1 (πραγματικές διαστάσεις), τις 9 προτάσεις που τιμήθηκαν με έπαινο με τη μορφή μακετών και όλες τις 280 συμμετοχές με εικονογραφικό και σχεδιαστικό υλικό. Τονίστηκε, επίσης, ότι στα τρία υλοποιημένα έργα δεν υπάρχει ούτε μία καρέκλα, σημείο αναφοράς της συνηθισμένης προσέγγισης σε χώρους εστίασης. Η Ν. Μάρδα ανέφερε πως πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη ενέργεια που ξεκίνησε ως διαγωνισμός και αποτέλεσε έναν τρόπο έκφρασης μιας γενιάς που αντιλαμβάνεται τα πράγματα με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ο Α. Αγγελιδάκης επισήμανε ότι η σημασία του COOK8 έγκειται στην υλοποίηση των βραβείων σε κλίμακα 1:1, κάνοντας την αρχιτεκτονική προσιτή στο ευρύ κοινό και ότι, σε συνδυασμό με το ROOM18, δημιουργείται μία κοινότητα αρχιτεκτόνων γύρω από τους διαγωνισμούς των ΔΟΜΩΝ. Τέλος, σύμφωνα με τον Ζ. Κοτιώνη, το COOK8 δίνει την ευκαιρία επανεξέτασης της συλλογικής διεργασίας της συνεστίασης σε ένα ενδιάμεσο πεδίο μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας.

Το κρασί της εκδήλωσης ήταν μία ευγενική χορηγία του Οινοποιείου Παπαντώνη.

Διοργάνωση Προγράμματος COOK8:
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητά της, συνιστά ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Αποσκοπεί στην ενημέρωση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού και στην προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής ανά τον κόσμο. Το COOK8 αποτελεί τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό των ΔΟΜΩΝ και το 2ο μέρος του τριμερούς προγράμματος ΔΟΜΕΣ 1:1. Το 1ο μέρος του προγράμματος ΔΟΜΕΣ 1:1 ήταν το ROOM18 (Απρίλιος - Νοέμβριος 2016), το οποίο συγκέντρωσε 262 συμμετοχές.Διάρκεια: 14.06 – 29.07.2018


Πληροφορίες:
Για το κοινό | Μουσείο Μπενάκη, τηλ.: 210 3453111


Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138


 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


Περισσότερα Ανατολίτικα...

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved