Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ
«Στην Ελλάδα υπάρχει μία μορφή προχειρότητας, δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες και το σύστημα δεν λειτουργεί αξιοκρατικά»

Η Δέσποινα Χαριάτη είναι ένα νέο, λαμπερό κορίτσι και μια ανερχόμενη ηθοποιός. Έχει εμφανιστεί σε γνωστά σήριαλ όπως είναι το «Κόκκινο Δωμάτιο», τα «Κλεμμένα Όνειρα», η «Δικαίωση» και έχει συνεργαστεί με γνωστούς έλληνες και ξένους σκηνοθέτες όπως ο Μανούσος Μανουσάκης, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και ο Hossein Amini. Πως είναι όμως να είσαι ανερχόμενη ηθοποιός στην Ελλάδα του 2017 και ποια είναι τα κακώς κείμενα που αντιμετωπίζεις στον χώρο της υποκριτικής; Για αυτά και για άλλα πολλά μιλήσαμε με την Δέσποινα στην συνέντευξη που παραχώρησε - με μεγάλη χαρά – για το Athens24.gr.


ATHENS24: «Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική»;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ:
«Από μικρή έκανα κλασικό μπαλέτο και μοντέρνο χορό οπότε μου είχε ήδη μπει το μικρόβιο το καλλιτεχνικό από μικρή ηλικία, ήταν τότε που ανακάλυψα ότι έχω αυτή την «αρτίστικη» φλέβα, δηλαδή μπορούσα να δω ένα αντικείμενο το οποίο ήτανε στα σκουπίδια κι εγώ το έπαιρνα και το μεταμόρφωνα σε κάτι άλλο. Έτσι, μετά το χορό ήθελα να επεκτείνω τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες και αποφάσισα να πάω και σε μια σχολή υποκριτικής. Στην αρχή ξεκίνησα περισσότερο την υποκριτική για να με βοηθήσει στο χορό και αργότερα κατέληξα πως είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Παράλληλα βέβαια ξεκίνησα να σπουδάζω και αγγλική φιλολογία σε ένα αμερικανικό κολλέγιο».


ATHENS24: «Είσαι χρόνια στο χώρο. Τι ήτανε αυτό που σε έχει δυσκολέψει περισσότερο»;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ:
«Η αλήθεια είναι ότι είμαι στο χώρο περίπου 10 χρόνια. Αυτό που με έχει δυσκολέψει περισσότερο είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μορφή προχειρότητας, δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες και γενικά το σύστημα δεν λειτουργεί αξιοκρατικά. Δηλαδή για να σου δώσω ένα παράδειγμα τα περισσότερα casting που γίνονται στην Ελλάδα είναι ψεύτικα και γίνονται για σκοπούς διαφήμισης. Φυσικά τα τελευταία χρόνια έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το επάγγελμα, λόγω της οικονομικής κρίσης γίνονται ακόμα λιγότερες παραγωγές και σίγουρα πρέπει να αναφέρουμε και το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης το οποίο συμβαίνει αρκετές φορές στο χώρο».


ATHENS24: «Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσεις»;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ:
«Ναι το έχω σκεφτεί πολλές φορές! Έχω συναντήσει την αδικία και την αχαριστία μπροστά μου πολλές φορές, αχαριστία στο ότι μπορεί να βοηθήσεις κάποιον συνάδελφό, να του πεις για μια δουλειά και όταν εσύ χρειαστείς βοήθεια εκείνος κάνει ότι δεν σε ξέρει. Αλλά έχω κατασταλάξει πως μου αρέσει πάρα πολύ δουλειά του ηθοποιού, είναι ένα μικρόβιο τελικά και οι δυσκολίες που περνάμε είναι και αυτό ένα κομμάτι της μορφής αυτής της δουλειάς».


ATHENS24: «Έχεις συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου. Ποία ήταν η συνεργασία που θυμάσαι πιο έντονα και γιατί»;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ:
«Έχω συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου αλλά η συνεργασία που θυμάμαι πιο έντονα ήταν στα πρώτα χρόνια, όταν ξεκινούσα την υποκριτική μου διαδρομή και είχα την τύχη να συνεργαστώ στο «Περί ανέμων και υδάτων» με τον μύθο Θανάση Βέγγο. Πραγματικά πιστεύω ότι ισχύει αυτό που λένε ότι οι παλιοί ηθοποιοί είναι άλλης κοπής. Μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση η ποιότητά του πέρα από το ταλέντο του, θυμάμαι ότι καθόμουν σε μια καρέκλα και ο κύριος Βέγγος ήτανε όρθιος και όταν πήγα να σηκωθώ για να του προσφέρω το κάθισμα μου μίλησε στον πληθυντικό και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να του δώσω το κάθισμα, αυτό είναι κάτι που δεν το συναντάς πλέον πουθενά».


ATHENS24: «Ξέρω πως έχεις κάνει κάποιες σημαντικές συνεργασίες στο εξωτερικό. Μίλησε μου λίγο για αυτές».

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ:
«Έχω κάνει όντως κάποιες συνεργασίες - μικρές για τα ελληνικά δεδομένα - με σκηνοθέτες από το εξωτερικό. Όταν λέω μικρές για τα ελληνικά δεδομένα εννοώ ότι ενώ για εμένα είναι πάρα πολύ μεγάλες συνεργασίες, εδώ στην Ελλάδα συνήθως θεωρούμε ότι εάν δεν παίξεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο έκανες απλά ένα κομπαρσιλίκι. Στο εξωτερικό πρέπει να ξέρεις πως υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση, όλοι οι ρόλοι είναι ίσοι με τους υπόλοιπους. Εγώ προσωπικά είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Hossein Amini , ο οποίος είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας «The Two Faces of January» με πρωταγωνιστές τον Viggo Mortensen, την Kirsten Dunst και τον Oscar Isaac. Τα δικά μου γυρίσματα κράτησαν μια βδομάδα και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον Viggo Mortensen και τον Oscar Isaac και να διαπιστώσω την απλότητα του έχουν τέτοιους είδους ηθοποιοί. Αυτό που επίσης μου έκανε εντύπωση ήταν η αρτιότητα που βλέπεις στις ξένες παραγωγές, να φανταστείς ότι μέχρι και για το fitting που κάναμε πριν ξεκινήσουμε τα γυρίσματα πληρωθήκαμε κανονικά. Έχω συνεργαστεί κατά διαστήματα με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με τη Λυρική Σκηνή με ιταλούς σκηνοθέτες και σκηνοθέτιδες και αυτή η συνεργασία που μου έχει αποτυπωθεί πιο έντονα στην μνήμη είναι με τον Carlus Padrissa σκηνοθέτη της ισπανικής ομάδας La Fura dels Baus, η οποία κάνει απίστευτα μεγάλες παραγωγές και μαζί είχαμε συνεργαστεί στο ανέβασμα της όπερας του Bertolt Brecht, «Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» και με τον οποίο μέχρι και σήμερα διατηρώ φιλικές σχέσεις. Επίσης, έχω συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Paolo Genovese για την ιταλική ταινία «Immaturi», τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Πάρο».


ATHENS24: ««Έτερος Εγώ». Μίλησε μου για τον ρόλο σου στην ταινία».

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ:
«Φέτος είχα την τύχη να συνεργαστώ με το σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια στην ταινία «Έτερος εγώ». Πρόκειται για ένα ελληνικό αστυνομικό θρίλερ με πολύ μυστήριο και σασπένς, παίζουνε πολλοί έλληνες και ξένοι ηθοποιοί, όπως ο François Cluzet και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Εγώ κάνω ένα πολύ μικρό ρόλο, είμαι η σύνοδος στη βραδινή έξοδο του ενός από τους δύο υπαίτιους για μια σειρά εγκλημάτων που γίνονται στην ταινία».


ATHENS24: «Έχεις κάποιο μότο που σε εκφράζει»;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ:
«Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο αλλά πολλές φορές αυτό που λέω είναι το: «Δεν κάνουμε δουλίτσα έτσι»».


ATHENS24: «Μόλις τελείωσες τις παραστάσεις και την περιοδεία με την παράσταση «Το Ασχημόπαπο» του Hans Christian Andersen. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια»;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΑΤΗ:
«Ήμουν στην παιδική σκηνή του μικρού θεάτρου Λάρισας με την παράσταση «Το Ασχημόπαπο» και πήγαμε σε όλη την Ελλάδα. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και τώρα έχω κάποιες προτάσεις που συζητάω, απλά με πετυχαίνεις ακριβώς το στάδιο που γίνονται οι συζητήσεις οπότε δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι επίσημα. Το μόνο που μπορώ να ανακοινώσω είναι ότι ξεκινήσω μία συνεργασία με τον Ζαννό Ντάνια. Είμαστε μια ομάδα «Η Βρεγμένη Σανίδα» και θα ξεκινήσουμε μια παράσταση σε μουσική σκηνή».


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved