Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΤΖΗΛΙΟΥ
«όταν ήμουν στο γυμνάσιο μού έλεγε η φιλόλογός μου «Τζήλιου έχεις πένα!»


Η συγγραφέας Τζωρτζίνα Τζήλιου μιλά στο Athens24.gr για την παράσταση "Γιατί Μαμά"; και παράλληλα μάς συστήνεται, ανοίγοντας την ψυχή της στους αναγνώστες μας.Athens24.gr: Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Μάλλον θα ‘πρεπε να ρωτήσουμε κάποιο συγγραφέα. Εγώ θα διατυπώσω τη γενική μου άποψη και την προσωπική μου εμπειρία. Νομίζω, λοιπόν, ότι όλοι γεννιόμαστε με κάποιες κλίσεις, αλλά πρέπει να βοηθήσουν οι συνθήκες στην πορεία της ζωής μας ώστε να τις ανακαλύψουμε και να τις καλλιεργήσουμε. Όταν ήμουν στο γυμνάσιο μου έλεγε η φιλόλογός μου «Τζήλιου έχεις πένα!», τότε όμως δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι κάποια στιγμή θα ασχολούμουν με τη συγγραφή. Συνέτρεξαν αρκετοί παράγοντες για να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι και κάποιοι από αυτούς είναι η τριβή μου στη λογοτεχνία, τα προσωπικά μου βιώματα και η εσωτερική μου ωρίμανση. Συνεπώς ο άνθρωπος που επιλέγει τη συγγραφή ως μέσο έκφρασης, πέρα από το έμφυτο ταλέντο, περνάει από διάφορα στάδια ζυμώσεων ώσπου να εδραιώσει τη δική του φωνή.


Athens24.gr: Τί είναι εκείνο που σ’ έβαλε στη διαδικασία να γίνεις μυθιστοριογράφος- συγγραφέας;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Πρώτα απ’ όλα δεν ξέρω αν έχω γίνει συγγραφέας. Το μόνο που ξέρω είναι ότι η γραφή με ανακουφίζει και μου δίνει το βήμα να θέτω προβληματισμούς και να καυτηριάζω ζητήματα που μας απασχολούν χωρίς να κινδυνεύω να μπω στη φυλακή ή στο ψυχιατρείο. Η αλήθεια είναι ότι από μικρή θαύμαζα τους συγγραφείς και γενικά τους ανθρώπους της τέχνης χωρίς όμως να έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή προέκυψε από ανάγκη για αποσυμπίεση σε έναν κόσμο που σε βάζει στην πρέσα για να δείχνεις ατσαλάκωτος.


Athens24.gr: Έγραψες από μοναξιά ή από την ανάγκη της λύτρωσης;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι ότι δεν μου αρέσει η πραγματικότητα, ίσως είμαι υπερβολικά ρομαντική για την εποχή μας. Ώρες ώρες νιώθω ότι έχω έρθει από άλλο πλανήτη και λειτουργώ σαν απλός παρατηρητής. Με θλίβει η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, με απογοητεύει η επικράτηση της επιφάνειας, με αποσυντονίζει η απομάκρυνση από την ουσία, με στενοχωρεί η τσιγγουνιά στο συναίσθημα. Στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να ανοιχτούμε, να δώσουμε, να ερωτευτούμε, να επικοινωνήσουμε κι έτσι καταλήγουμε στη μοναξιά μόνοι μας ή με παρέα. Γι’ αυτό κι εγώ χάνομαι στο δικό μου κόσμο φτιάχνοντας ιστορίες στις οποίες επιλέγω τους πρωταγωνιστές, την αρχή, την πλοκή, το τέλος. Μέσα σ’ αυτές τις ιστορίες νιώθω ασφαλή συντροφιά με τους ήρωές μου και έχουσα τον απόλυτο έλεγχο.


Athens24.gr: Σε συνέχεια της ως άνω ερώτησής μου, η γραφή σε βοήθησε να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να πορευτείς εν ειρήνη μαζί του;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Η διαδικασία της γραφής είναι επίπονη και ταυτόχρονα λυτρωτική. Σκάβεις βαθιά μέσα σου, παλεύεις με τους δαίμονές σου και στο τέλος ανακουφίζεσαι που καταφέρνεις να τους βάλεις στη θέση τους. Το κακό είναι ότι δεν εμφανίζονται όλοι οι δαίμονες μαζί. Κάθε φορά καινούργια διαβολάκια έρχονται στην επιφάνεια και σου κάνουν το βίο αβίωτο με τα τερτίπια τους. Σίγουρα η γραφή με έχει βοηθήσει να γνωρίσω κάποια κομμάτια του εαυτού μου όμως δεν μπορώ να πω ότι με ξέρω απόλυτα διότι συνεχώς ανακαλύπτω κι άλλες πτυχές μου κι αυτό δυστυχώς δεν γίνεται αμαχητί. Συνεχώς είμαστε στα χαρακώματα με τον εαυτό μου αλλά στα πλαίσια μιας ευγενούς άμιλλας που πάντα κερδίζει ο καλύτερος.


Athens24.gr: Η σχέση μητέρας και κόρης είναι δια βίου σχέση και μάς ακολουθεί ως το τέλος της ζωής μας. Πώς το βίωσες εσύ προσωπικά και το αποτύπωσες στο κείμενό σου;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Η σχέση μητέρας παιδιού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής μας. Η μάνα μας διδάσκει την ανιδιοτελή αγάπη, την αφοσίωση, την τρυφερότητα, την αλήθεια, μας μεταδίδει αρχές και αξίες, προετοιμάζει το κοινωνικό μας γίγνεσθαι, μας παρέχει ασφάλεια και προσφέρει ασταμάτητα με οποιοδήποτε τρόπο και με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Πολλές φορές η αίσθηση ευθύνης του ρόλου της και η αγωνία της να καλύψει όλες τις ανάγκες του παιδιού την ωθούν σε εκτράχυνση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υπερπροστατευτικού ή ακόμα και καταπιεστικού μοντέλου μητέρας. Η δική μου μητέρα είναι υπερπροστατευτική, όπως οι περισσότερες μητέρες στην ελληνική κοινωνία, αλλά ευτυχώς επιδεκτική μαθήσεως. Παλαιότερα επηρεαζόταν αρκετά από τα στερεότυπα και τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά σιγά σιγά κατάλαβε ότι δεν είμαι άνθρωπος που υποκύπτει σε συμβάσεις γι’ αυτό κι είναι λίγες οι φορές που έχουν υπάρξει προστριβές μεταξύ μας. Νομίζω ότι αυτά που έχω βιώσει και αναφέρω στο κείμενο σχετικά με τα επίμονα τηλεφωνήματα, τις παρεμβάσεις στην προσωπική ζωή, το άγχος για το αν έφαγα ή όχι κ.α. είναι κοινός τόπος για όλα τα κορίτσια-κι όχι μόνο- που μεγαλώνουν με ελληνίδα μητέρα.


Athens24.gr: Τί πονάει περισσότερο; Να είσαι επαίτης αγάπης, ή αδιάφορη ως προς την αγάπη;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Δεν έχω προσωπική εμπειρία υποθέτω, όμως, ότι πρόκειται για διαφορετικά είδη πόνου. Αυτός που ζητιανεύει αγάπη δεν αγαπά ο ίδιος τον εαυτό του κι ίσως πονάει διπλά. Ο άνθρωπος πάλι που κάνει την καρδιά του πέτρα από άμυνα έχει ήδη πληγωθεί και έχει χύσει ιδρώτα για να χτίσει τα τείχη του. Νομίζω ότι πιο επώδυνο από τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις είναι να ξέρεις ότι αξίζεις αγάπη, να την επιθυμείς και να μην την βρίσκεις.


Athens24.gr: Υπάρχει ιδανική μάνα ή βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας και στα βιβλία;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Η μητέρα δεν είναι προϊόν. Είναι άνθρωπος με δικές του καταβολές, βιώματα, ανατροφή, ερεθίσματα, τρόπο αντίληψης κλπ. Συνεπώς είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο μητέρας. Στην εποχή μας πολλές νέες μητέρες διαβάζουν, ενημερώνονται, συμβουλεύονται ειδικούς ώστε να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους με τον καλύτερο τρόπο όμως και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν εκατό τοις εκατό. Θεωρώ ότι επιβάλλονται οι προσπάθειες για βελτίωση, αλλά είναι αδύνατο να αγγίξουμε την τελειότητα.


Athens24.gr: Οι μητέρες έχουν την τάση να επιβάλλονται στις κόρες τους. Γιατί δεν είναι εύκολη μια ισορροπημένη σχέση;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Η σχέση μητέρας κόρης δεν είναι εύκολη γιατί είναι ανταγωνιστική υποσυνείδητα. Η μητέρα βλέπει την κόρη ως προέκταση του εαυτού της, βλέπει στην κόρη αυτό που θα ήθελε κάποτε να κάνει η ίδια, αλλά τελικά δεν έκανε ποτέ. Οπότε όταν η κόρη τολμάει η μητέρα αντιδρά ενθυμούμενη τη ζωή που δεν έζησε.


Athens24.gr: Σου συνέβη να ρίξεις την ευθύνη για όλες τις προσωπικές σου ανεπάρκειες στη μητέρα σου γιατί στην πραγματικότητα αρνείσαι να ενηλικιωθείς;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Ποτέ δεν ρίχνω τις ευθύνες μου στους άλλους. Η μητέρα μου με έμαθε από μικρή να είμαι υπεύθυνη για τις πράξεις μου και δεν θα μπορούσα να κατηγορήσω εκείνη ή κάποιους άλλους για προσωπικές μου ανεπάρκειες. Αδιαμφισβήτητα η παιδική ηλικία, τα βιώματα, το οικογενειακό περιβάλλον και ο τρόπος ανατροφής παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποποιούμαστε τις δικές μας ευθύνες γιατί δεν είμαστε έρμαια καταστάσεων αλλά οντότητες με βούληση.


Athens24.gr: Πόσα απ’ αυτά που βλέπουμε στην παράσταση είναι βιωματικά;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Κατά ένα μεγάλο βαθμό το έργο είναι βιωματικό. Η συνθήκη και το τέλος είναι καθαρά αποτέλεσμα μυθοπλασίας.


Athens24.gr: Γιατί θα πρότεινες σ’ ένα θεατή να δει την παράσταση "Γιατί μαμά";

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Θα απαντήσω με το συνηθισμένο σχόλιο των θεατών. Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν το έργο ως μια γροθιά στο στομάχι που πονάει αλλά την ευχαριστιέσαι κιόλας γιατί εκτός από συγκίνηση δίνει τροφή για σκέψη. Αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης εξάλλου. Να τροφοδοτεί τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας και ενίοτε να μας προβληματίζει.


Athens24.gr: Τί στόχους έχεις για την παράσταση; Θα ανέβει πάλι το χειμώνα;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Μετά το Studio Μαυρομιχάλη και το θέατρο 14η Μέρα το «Γιατί μαμά;» ανέβηκε φέτος για τρίτη χρονιά, αυτή τη φορά στο θέατρο Αλκμήνη, με αφορμή την υποψηφιότητα της εξαιρετικής ηθοποιού μας Λίζυς Ξανθοπούλου για το βραβείο ερμηνείας μονολόγου «Αντιγόνη Βαλάκου» στο διαγωνισμό των Κορφιάτικων Βραβείων. Μέχρι τώρα η παράσταση είχε μια πολύ επιτυχημένη πορεία και θα τη συνεχίζαμε μόνο αν είχαμε κάποια οικονομική στήριξη.


Athens24.gr: Υπάρχουν σχέδια ή μειλίχιες σκέψεις που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Υπάρχουν σχέδια, σκέψεις, νέο υλικό, συντελεστές. Δυστυχώς χρήματα δεν υπάρχουν και χωρίς αυτά είναι δύσκολο να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Με άλλα λόγια αν δεν βρεθεί παραγωγός οι συνεργάτες μου κι εγώ θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σχέδιά μας γιατί δεν μας αρέσει να εκτιθέμεθα.


Athens24.gr: Τί αγαπάς στον εαυτό σου και τί φοβάσαι πάνω σου;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Αυτό που αγαπώ στον εαυτό μου είναι ότι με εκπλήσσει συνεχώς και δεν βαριέμαι. Αυτό μου με φοβίζει είναι η αφηρημάδα μου. Πολλές φορές νιώθω εντελώς εκτός τόπου και χρόνου και θα έλεγα ότι είναι τρομακτικό.


Athens24.gr: Πώς είναι η καθημερινότητά σου;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Η καθημερινότητά μου δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Γράφω, γυμνάζομαι, πάω για δουλειά και αγωνιώ για λογαριασμούς και για διάφορες άλλες υποχρεώσεις.


Athens24.gr: Ποιο mottoσε χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Τα καλύτερα έρχονται!


Athens24.gr: Πώς θα ήθελες να κλείσουμε τη συνέντευξή μας;

Τζωρτζίνα Τζήλιου:
Με ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συνέντευξη και με μια ευχή προς όλους. Να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε!----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα


 • ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
  Με θέμα «Τέχνη και Αναπηρία»

  Ο Πολυχώρος Vault με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» (Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου) και την παράσταση «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου με θέμα «Τέχνη και Αναπηρία». Η συζήτηση μεταξύ συντελεστών του έργου, κοινού και ομιλητών θα διεξαχθεί μετά το τέλος της... συνέχεια
 • «ΟΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ»
  Οι πρώτες φωτογραφίες από τις πρόβες του μιούζικαλ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

  Το «τέλειο μιούζικαλ», η Ωραία μου κυρία των Άλαν Τζέυ Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη μουσική μορφή του από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
  «ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΓΥΑΛΙ» στο Θέατρο Πόλη

  Το θέατρο ΠΟΛΗ - που βρίσκεσαι στην πλατεία Βικτωρίας κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό - άνοιξε τις πόρτες του για το φιλοθεάμων κοινό το Νοέμβριο του 2012. Δημιουργήθηκε από το προσωπικό μεράκι του γνωστού ηθοποιού Δάνη Κατρανίδη που θέλησε μέσα από αυτό να δώσει χώρο και φωνή στους νέους ηθοποιούς. Φέτος... συνέχεια
 • 38η ΑΠΟΝΟΜΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
  Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, 2019

  Η οργανωτική επιτροπή της 38ης Απονομής των Θεατρικών Κορφιάτικων Βραβείων 2018 – 2019, έπειτα από έγκριση του Προέδρου και Ιδρυτή της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, κ. Δημήτρη Μουζακίτη, δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των Τιμητικών και Ειδικών Επάθλων για αυτή τη χρονιά. Από αυτή τη διοργάνωση και στο εξής θα... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved