Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ
«Αυτό που με έχει δυσκολέψει περισσότερο στον χώρο είναι τα πισώπλατα μαχαιρώματα και η κακεντρέχεια ορισμένων συναδέλφων»

Ο Βασίλης Σαμαριτάκης είναι ένας χαρισματικός ηθοποιός που ξεχωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο της υποκριτικής, παίρνοντας συνεχώς διθυραμβικές κριτικές όπου και αν εμφανίζεται. Δεν είναι όμως μόνο το ταλέντο του στην υποκριτική που τον κάνει ακριβοθώρητο, αλλά και το ήθος του καθώς και η επαγγελματική του σοβαρότητα, είναι στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε τόσους άλλους ηθοποιούς. Το Athens24.gr τον συνάντησε στα παρασκήνια της παράστασης «Οι Απάχηδες των Αθηνών», όπου και μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη.


ATHENS24: «Πότε και πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Η αλήθεια είναι πως άργησα πολύ να συνειδητοποιήσω πως τελικά ήθελα να γίνω ηθοποιός, από το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα αποδείχθηκε πως πάντα το ήθελα, αλλά το κρατούσα βαθιά κρυμμένο στο υποσυνείδητο, δεν τολμούσα ούτε καν να το παραδεχθώ εγώ ο ίδιος. Βλέπετε πάντα ήμουν ένα κλειστό εσωστρεφές παιδί απών από κάθε εκδήλωση, σχολική θεατρική παράσταση κτλ. Πάντα όμως έτρεφα ένα έρωτα για τους παλιούς ηθοποιούς και για τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο, απλά τότε ποτέ δεν είχα σκεφτεί συνειδητά τουλάχιστον πως θα ήθελα να ακολουθήσω το δρόμο τους. Αυτό μου το εκμαίευσε χρόνια μετά στο Πανεπιστήμιο ο καθηγητής μου, θεατρολόγος-σκηνοθέτης-συγγραφέας Τηλέμαχος Μουδατσάκις και μου κόλλησε το «μικρόβιο» του ηθοποιού (γέλια). Αργότερα όταν ήρθα στην Αθήνα σπούδασα στη δραματική σχολή και εδώ και 21 χρόνια είμαι ταυτόχρονα και ηθοποιός και δάσκαλος».


ATHENS24: «Ηθοποιός είναι αυτός που ποιεί ήθος. Πιστεύεις ότι στη σημερινή εποχή και λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών είναι εφικτό για τον καλλιτέχνη να ακολουθεί πιστά αυτό το δόγμα»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Για να σας απαντήσω πρέπει πρώτα να διασαφηνίσουμε τι σημαίνει η έκφραση ποιεί ήθος, αν μεταφράσουμε στη νεοελληνική από τα αρχαία σε σχέση πάντα με το θέατρο, θα πούμε ότι σημαίνει αυτόν που δημιουργεί, φτιάχνει, κατασκευάζει ένα χαρακτήρα ή μάλλον δίνει σάρκα και οστά σε ένα χαρακτήρα, καθώς έχει προηγηθεί η δημιουργία του χαρακτήρα από το συγγραφέα, καλό ή κακό, αγαθό ή μοχθηρό, άρα εδώ το ήθος δεν έχει απαραιτήτως θετικό πρόσημο όπως το εκλαμβάνει ο πολύς ο κόσμος. Αν εννοείτε αν ο ηθοποιός σήμερα προάγει τον πολιτισμό και συμβάλλει στο να σφυρηλατήσει πεπαιδευμένο, καλλιεργημένο κοινό ίσως, ναι μπορεί ή θα έπρεπε να μπορεί. Γι’ αυτό έδιναν τόση αξία στο θέατρο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και εξασφάλιζαν εισιτήρια για τους φτωχούς. Τα καλά θεάματα δεν έχουν πάντα άμεση σχέση με την ύπαρξη υψηλού μπάτζετ, το χρήμα φυσικά και βοηθάει να έχεις μία πιο άρτια καλλιτεχνικά παράσταση (κατάλληλα κοστούμια σκηνικά κτλ) αλλά η ιστορία του θεάτρου έχει αποδείξει πως αρκετές παραστάσεις με πλούσια παραγωγή έχουν βγει εκτρώματα και πολλές παραστάσεις με χαμηλό μπάτζετ έχουν βγει αριστουργήματα. Άρα, ναι σε εποχές κρίσης ή καλύτερα κυρίως σε εποχές κρίσης, το θέατρο, η τέχνη, η λογοτεχνία μεγαλουργούν ή τουλάχιστον μπορούν να μεγαλουργήσουν».


ATHENS24: «Υπάρχει κάποιος ρόλος που ξεχωρίζεις στη μέχρι τώρα πορεία σου ή κάποιος που θα ήθελες να παίξεις στο μέλλον»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Θα απαντήσω με το τετριμμένο: «όλοι οι ρόλοι είναι παιδιά μου και τους αγαπάω εξίσου» ωχ ωχ ωχ πολύ ψωνίστικο ακούστηκε αυτό (γέλια). Σοβαρά τώρα, αγαπώ περισσότερο τους κωμικούς μου ρόλους ( Βλέπυρος και Γραία Α στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, Νίκος Παπαστάμος στον Πειρασμό του Ξενόπουλου, Σμυρνώφ και Τσιμπουκώφ στην Αρκούδα και στην Πρόταση Γάμου του Τσέxωφ, Μάντισσα Θεονόη στο Hello Ελένη). Αν ξεχώριζα κάποιον θα ήταν ο ρόλος του Ντοτόρε Λούρα και του δούλου Μπερναμπούτσου στο Φορτουνάτο του Μαρκαντώνιου Φόσκολου, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι. Αλλά πρέπει να επισημάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ εξίσου καλά σ’ όλα τα θεατρικά είδη, απόδειξη και η κατά πολλούς επιτυχημένη μου παρουσία ως Βασιλιάς Κωνσταντίνος στο πλάι του αγαπημένου θεατράνθρωπου Γιάννη Μόρτζου, στην παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, που και αυτός είναι ένας από τους αγαπημένους μου ρόλους».


ATHENS24: «Έχεις κάποια φράση που σε εκφράζει και αν ναι ποια είναι αυτή»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Ναι έχω, αλλά ουσιαστικά είναι παράφραση στα λόγια του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη: «Φοβάμαι πολλά και τίποτε, ελπίζω ακόμα περισσότερα και σίγουρα είμαι ελεύθερος, αλλά δυστυχώς, ελεύθερος πολιορκημένος». Επίσης χρησιμοποιώ συχνά τις φράσεις: «ο επιμένων νικά» και «αγαθά κόποις κτώνται»».


ATHENS24: «Τι είναι αυτό που σε έχει δυσκολέψει περισσότερο στον χώρο»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Τα πισώπλατα μαχαιρώματα και η κακεντρέχεια ορισμένων συναδέλφων».


ATHENS24: «Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσεις»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Αρκετές φορές, αλλά κάθε φορά συμβαίνει κάτι μαγικό και αναθεωρώ. Άλλωστε ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό»!!!


ATHENS24: «Ποιά ήταν η συνεργασία που θυμάσαι πιο έντονα και γιατί»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Η συνεργασία που σίγουρα ξεχωρίζω είναι αυτή με το θεατράνθρωπο Γιάννη Μόρτζο. Είμαι πολύ ευτυχής για αυτή τη συνεργασία. Ήταν σαν μια δεύτερη σχολή. Αυτός ο άνθρωπος κουβαλάει μια ιστορία. Έχει μπολιαστεί από τα 21 χρόνια με τον θεατράνθρωπο, τον Κάρολο Κουν. Είναι απίστευτα προσιτός, γλυκύτατος, με απίστευτη υπομονή και δάσκαλος. Αγαπάει πολύ τους νέους και τους σέβεται. Η συνύπαρξη μαζί του ήταν πραγματική μαθητεία».


ATHENS24: «Αυτή την περίοδο σε βρίσκουμε στην παράσταση «Οι Απάχηδες των Αθηνών», πες λίγα λόγια για την ξεχωριστή αυτή παράσταση».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Είναι μία ευτυχής συγκυρία να συνυπάρχω επί σκηνής με τόσο καλούς και έμπειρους ηθοποιούς που θαύμαζα από μικρός, όπως ο Μάνος Δεστούνης και ο Αντώνης Τρικαμηνάς, αλλά και με τους νεότερους που έχουν γράψει στο χώρο ήδη τη δική τους ιστορία και είναι όλοι τους πολλοί αξιόλογοι. Είναι μία πολύ όμορφη παράσταση, ένα προσωπικό στοίχημα του Βασίλη Πλατάκη, που με μαεστρία και σεβασμό πείραξε αυτή την τόσο διάσημη οπερέτα και έκανε να συνυπάρξουν επί σκηνής ηθοποιοί της πρόζας και της Λυρικής σκηνής. Ιδιαίτερη μνεία βέβαια πρέπει να κάνω και στις υπέροχες χορογραφίες του Δημήτρη Ιβάνοφ και στα σκηνικά και στα κοστούμια της Γιοβάννας Πρασίνου, αλλά και στη μουσική ενορχήστρωση της πολύ καλής συναδέλφου, Μαρίας Συμεών. Διασκεδάζω πολύ το ρόλο μου, ως ταβερνιάρης κυρ Ανδρέας, ενός οξύθυμου αλλά καλόκαρδου, πληθωρικού σε όλα του μεσήλικα άνδρα, που αγαπάει και μάλλον ανήκει κι αυτός στους Απάχηδες των Αθηνών... Οι παραστάσεις συνεχίζονται με επιτυχία κάθε Παρασκευή στις 21:00 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:15, στο Μικρό Broadway – Μάνος Κατράκης. Υπάρχουν αρκετές προσφορές ακόμα και με 8 ευρώ στο viva.gr. Σας περιμένουμε»!


ATHENS24: «Έκτος της παράστασης, ποια είναι τα επόμενα μελλοντικά σου σχέδια»;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ:
«Συνεχίζω τις παραστάσεις όπως είπατε με τους «Απάχηδες των Αθηνών» και την τρις βραβευμένη εκπομπή μου, «Ηθοποιός σημαίνει φως» στον έκτο πια κύκλο της στο almaradio.fm. Μία εκπομπή στην οποία είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενήσω πολλούς καταξιωμένους και αγαπημένους ηθοποιούς όπως: Γιάννη Βόγλη, Σπύρο Φωκά, Άννα Φόνσου, Γιάννη Μόρτζο, Κώστα Βουτσά, Κώστα Καζάκο, Μέλπω Ζαρόκωστα, Μάρθα Καραγιάννη, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Αλεξάνδρα Λαδικού, Ανέστη Βλάχο, Μαίρη Ραζή, Αντώνη Αντωνίου, Δημήτρη Καταλειφό, Στέλιο Μάινα... 214 συνεντεύξεις ως τώρα... Είχα κάποια πρώτη επαφή για θεατρική παράσταση το καλοκαίρι αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμα. Γενικά είμαι ανοικτός σε προτάσεις (γέλια). Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους. Είθε το 2019 να είναι μακράν καλύτερο από το 2018 που τόσο μας ταλαιπώρησε και μας πόνεσε».----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr


 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved