Αθήνα
09
05
2024
ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις σε ουρανοξύστες

Οι τρεις ουρανοξύστες που θα κοσμήσουν τους ελληνικούς ουρανούς τα επόμενα χρόνια αθροίζονται σε μια συνολική επένδυση που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τρεις ουρανοξύστες που θα κοσμήσουν τους ελληνικούς ουρανούς τα επόμενα χρόνια αθροίζονται σε μια συνολική επένδυση που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρώτο που θα λειτουργήσει θα είναι το εγκαταλελειμμένο παλαιότερα κτίριο του Πύργου του Πειραιά στο κεντρικό λιμάνι της χώρας, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί για χρήση στο σύνολό του πριν από το τέλος του 2023. Αυτά τα έργα είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στροφή στην αγορά ακινήτων, καθώς καταδεικνύουν την ανάγκη μείωσης του κατασκευαστικού αποτυπώματος με την ανοδική οικοδόμηση, αλλά και τη σημασία της δημιουργίας «ορόσημων» για τους επισκέπτες και τους κατοίκους των πόλεων.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά την αξιοποίηση του οικοπέδου και των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου κεραμικής Κεραμείας Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 82.000 τ.μ. Όπως έγινε γνωστό στη σχετική επίσκεψη που έκανε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, ο Όμιλος Ανδρεάδη, που έχει αγοράσει το ακίνητο, δρομολογεί την ανάπτυξη ενός πύργου μικτής χρήσης, έκτασης 29.800 τ.μ. και ύψος 100 μέτρα. Οι πράκτορες της αγοράς ακινήτων υπολογίζουν το ύψος της επένδυσης στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Ο ψηλότερος οικιστικός πύργος που θα κατασκευαστεί στη χώρα θα βρίσκεται στο Ελληνικό στη νότια ακτή της Αθήνας. Ο πύργος της Ριβιέρα μήκους 200 μέτρων είναι ένα έργο που θα καλύψει έκταση μεγαλύτερη από 44.600 τ.μ. και κοστολογείται στα 300 εκατ. ευρώ. Θα φιλοξενήσει 171 πολυτελή διαμερίσματα, με μέση τιμή πώλησης 14.000 ευρώ/τ.μ.

Yπολογίζεται, εν τω μεταξύ, ότι κατά μέσο όρο κάθε ακίνητο έχει πουληθεί για 3,65 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, οι εργασίες για τη θεμελίωση του ουρανοξύστη προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ενώ είναι πιθανό οι πρώτοι όροφοι να αρχίσουν να εμφανίζονται πριν από το τέλος του έτους. Πολύ νωρίτερα, εντός του Δεκεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Πύργος του Πειραιά. Πρόκειται για μια επένδυση 45 εκατ. ευρώ από την Dimand, την EBRD και την Prodea Investments, η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου για τα επόμενα 99 χρόνια. Τα κονδύλια αυτά αφορούν την πλήρη λειτουργική και τεχνική αναβάθμιση του κτιρίου, το οποίο θα πιστοποιηθεί και κατά το πρότυπο LEED, ως ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας.

tags: Ελλάδα