Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

15.05.2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Sueddeutsche Zeitung: Κανονισμός της Κομισιόν προτείνει είδος ευρωομολόγων «από την πίσω πόρτα»


«Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει στο μέλλον να συνενώσουν τα εθνικά τους κρατικά ομόλογα σε ένα νέο χρεόγραφο, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την άποψή της, αυτό δεν ισοδυναμεί με μια κοινή ευθύνη για χρέη. Οι επικριτές προειδοποιούν εντούτοις ότι πρόκειται για "ευρωομόλογα από την πίσω πόρτα"», συνοψίζει η Sueddeutsche Zeitung έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , το οποίο έχει περιέλθει στην εφημερίδα.

Αναλυτικά η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει τα εξής:

«Οι Κανονισμοί (σ.σ. είναι νομικές πράξεις που ορίζονται στο άρθρο 288 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Έχουν γενική ισχύ, είναι δεσμευτικοί ως προς όλα τα μέρη τους και ισχύουν άμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) από τις Βρυξέλλες συνήθως δεν περιέχουν αιτιολόγηση, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως είναι αναγκαία. Το νέο χρηματοδοτικό μέσο "δεν θα βασίζεται στον επιμερισμό των κινδύνων (...) μεταξύ των κρατών μελών", αναφέρει το σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προτίθεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα. Και στη συνέχεια αναφέρει ότι "μόνο οι ιδιώτες επενδυτές θα φέρουν ευθύνη για κινδύνους και πιθανές ζημίες. Γι αυτό τα εν λόγω χρεόγραφα (Sovereign Bond-Backed Securities / SBBS) διαφέρουν από τα ευρωομόλογα".

Οι τίτλοι με τα τέσσερα γράμματα SBBS είναι χρεόγραφα που είναι εξασφαλισμένα με εθνικά κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρώ. Κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτές δεν συνιστούν κοινή ευθύνη χρέους. Ωστόσο, οι επικριτές βλέπουν ότι έρχεται ακριβώς αυτό και προειδοποιούν για "ευρωομόλογα από την πίσω πόρτα".

Με την πρότασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλεί μια συζήτηση η οποία διεξήχθη έντονα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ. Η τρέχουσα συγκυρία είναι πολιτικά ευαίσθητη, διότι κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιθυμούν να συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης της νομισματικής ένωσης. Και επιπροσθέτως για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καταθέσεων. Αυτή δεν αποκλείστηκε βέβαια ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη ανησυχία για την κοινοτικοποίηση των κινδύνων. Η διαμάχη για τα ομόλογα, τα οποία δίνουν την εντύπωση ευρωομολόγων, έρχεται σε μια εντελώς άκαιρη στιγμή», γράφει η Sueddeutsche Zeitung.

Και συνεχίζει: «Η ιδέα με τα τέσσερα γράμματα μετρά ήδη μερικά χρόνια. Εάν θέλετε, τα SBBS, τα οποία ονομάζονταν παλαιότερα ESBies, θα πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των κρατών του ευρώ. Οι τίτλοι αυτοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν χώρες που περνάνε κρίση να δανείζονται - και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πρέπει να ευθύνονται άλλα κράτη. Αυτό πρόκειται να πετύχει με ένα τέχνασμα: υπό τον μανδύα των νέου τύπου χρεογράφων τα ομόλογα των επιμέρους χωρών του ευρώ θα πρέπει να συνενωθούν και να πωληθούν σε δύο δόσεις. Η μια εξ αυτών ενέχει μικρό κίνδυνο : Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή μας, το 70% του χαρτοφυλακίου θα χρησιμοποιηθεί για την έκδοση υψηλής αξίας τίτλων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών ομολόγων. Τα υπόλοιπα, με τη σειρά τους, θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνα για τους επενδυτές, αφού θα πρόκειται για κατατεθειμένα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα όπως αυτά της Ελλάδας».

«Κατά την άποψη των υποστηρικτών, τέτοια ευρω-ομόλογα θα χαλαρώσουν τη στενή αλληλεξάρτηση μεταξύ τραπεζών και κρατών η οποία υπάρχει σε πολλές χώρες. Η κρίση του ευρώ έχει δείξει ότι μια τράπεζα βρίσκεται γρήγορα σε δύσκολη θέση όταν μια χώρα, της οποίας το πιστωτικό Ιδρυμα κατέχει πολλά εθνικά χρεόγραφα, αντιμετωπίσει χρηματοοικονομικές δυσκολίες. Κυρίως στην Ιταλία τα πιστωτικά Ιδρύματα εξακολουθούν να κατέχουν στους ισολογισμούς τους μερίδιο κρατικών ομολόγων πάνω από το μέσο όρο. Με τους νέους τίτλους αποσκοπείται να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, ο οποίος δεδομένης της μη αποφεύγουσας τη δημιουργία χρεών κυβέρνησης της Ρώμης, θα μπορούσε να ξαναγίνει πρόβλημα.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's είχε ήδη αμφισβητήσει ότι οι τίτλοι SBBS θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ισορροπία κινδύνου στους τραπεζικούς ισολογισμούς κατά το παρελθόν έτος. Εκτός τούτου επισήμανε επίσης ότι δεν θα βαθμολογούσε τέτοιους τίτλους με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, αλλά με χειρότερη. Έτσι, τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν θα είχαν επιτύχει στο στόχο τους.

Ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοκοινωνικου Κόμματος (CSU) Μάρκος Φέρμπερ επικρίνει επίσης το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν σχεδιάζει με αυτούς τους τίτλους την "δημιουργία ευρωομολόγων". Οι χαμένοι θα ήταν όλα τα κράτη μέλη που έχουν μια σταθερή οικονομία . "Αντί να ενισχύσει την αρχή της ευθύνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποδυναμώνει - γι 'αυτό και η πρόταση είναι άκρως επικίνδυνη", λέει ο κ. Φέρμπερ. Ακόμη και το επιστημονικό συμβούλιο του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησε ήδη πέρυσι για την "εισαγωγή των ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα". Το εργαλείο αυτό είναι «ιδιαίτερα επιρρεπές σε πολιτική επιρροή», ανέφερε σε επιστολή του», καταλήγει το άρθρο της Sueddeutsche Zeitung.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  «Επαναφέρουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στις ράγες που με κόπο στρώσαμε από το 2015 ως σήμερα»

  «Επαναφέρουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στις ράγες που με κόπο στρώσαμε από το 2015 ως σήμερα και αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση και υπό τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του που δημοσιεύεται... συνέχεια
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε σε +2,2% το γ' τρίμηνο του 2018

  Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε σε +2,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018, ως αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,7%) και των εξαγωγών (+7,6%). Αυτό σημειώνει ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία, που κυκλοφόρησε σήμερα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018. Συνολικά, κατά το 9μηνο του 2018, το ΑΕΠ εμφανίζει... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Τα μέτρα ελάφρυνσης του λαού είναι κοστολογημένα

  Στην εξασφάλιση σταθερών θέσεων εργασίας στοχεύει η κυβέρνηση, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1. Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2019 είναι χρονιά εκλογών. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, η κυρία Φωτίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει παροχολογία.... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Λιώνουν οι πάγοι στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας

  Έτοιμες να επανασυνδέσουν το νήμα των σχέσεών τους εμφανίζονται Ελλάδα και Ρωσία, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται στις υψηλές επαφές με τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Μόσχα με θετική ατζέντα. Η πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σημερινή επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα και οι συναντήσεις που... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved