Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

17.03.2019

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τον κλάδο του τουρισμού σχεδόν ένα στα δύο επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν από τον α΄ κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016


Ιδιαίτερα δυναμικές στις διεκδικήσεις χρηματοδοτικών μέσων αποδείχτηκαν και στη διάρκεια της κρίσης οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016, περίπου τα μισά σχέδια και ο μισός προϋπολογισμός αφορούσαν τον κλάδο του τουρισμού, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο 4ο συνέδριο τουρισμού, που διοργανώνουν τα πέντε διμερή επιμελητήρια στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Ξανθάκος, επισήμανε ότι από τα 570 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016, τα 226 αφορούν τον κλάδο του τουρισμού και έχουν προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. "Επομένως, βλέπουμε ότι τα μισά σχέδια και ο μισός προϋπολογισμός αφορούν τον τουρισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία, σημείωσε ότι από τα 226 σχέδια, τα 110 αφορούσαν πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα 68 μικρές, τα 36 μεσαίες και τα 12 μεγάλες επιχειρήσεις.

Στον δεύτερο κύκλο, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθάκο, έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι 460 αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά τη δράση "Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού" του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, ο κ.Ξανθάκος επισήμανε ότι αυτή παρουσιάζει εντυπωσιακή εικόνα. Υπενθύμισε, ότι η δράση ξεκινήσε με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 120 εκατ. ευρώ και υποβλήθηκαν 7.300 αιτήσεις με απαιτούμενη χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.
"Αυτό", όπως είπε, "ανάγκασε το υπουργείο να αυξήσει τον προϋπολογισμό στα 440 εκατ. ευρώ". "Μέχρι σήμερα", πρόσθεσε, "έχουν ενταχθεί 2.500 σχέδια, τα οποία έχουν απορροφήσει 409 εκατ. ευρώ δημοσία δαπάνη". "Επειδή οι αιτήσεις αφορούν πολύ καλά σχέδια, θα αυξήσουμε με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ τη δράση, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα" υπογράμμισε ο κ. Ξανθάκος. Πρόσθεσε, δε, ότι στο σύνολο των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ), στον κλάδο του τουρισμού αντιστοιχεί το 15% του προϋπολογισμού.

Πολύ περιορισμένο παραμένει το μερίδιο του τουρισμού στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως προέκυψε από την εισήγηση, στο συνέδριο, της διευθύντριας εισηγμένων τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γεωργίας Μουρλά. "Μόνο επτά επιχειρήσεις και μόνο 1% της κεφαλαιοποίησης αφορά στον τουρισμό, κάτι που εντυπωσιάζει τους ξένους, που θέλουν να επενδύσουν στην τουριστική βιομηχανία" σημείωσε η κα Μουρλά, σύμφωνα με την οποία η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς είναι 50 δισ. ευρώ και το 64% βρίσκεται στα χέρια ξένων.

Πρόσθεσε, ότι οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους θα πρέπει να απευθύνονται και στις κεφαλαιαγορές για να αντλήσουν κεφάλαια, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της εξάρτησης από τις τράπεζες για ρευστότητα, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Roots που προετοιμάζει τις μεσαίες επιχειρήσεις για ένταξη στην εναλλακτική κεφαλαιαγορά. "Όταν οι επιχειρηματίες ακούν χρηματιστήριο τους φαίνεται βουνό, είναι μεν μια διαδικασία που θέλει προετοιμασία αλλά το πρόγραμμα Roots βοηθά τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα και να παρουσιάσουν την πρόταση τους σε επενδυτές" κατέληξε.

Το 4ο συνέδριο τουρισμού διοργανώνεται από τα πέντε διμερή επιμελητήρια (Ελληνο-αμερικανικό, ελληνο-βρετανικό, ελληνο-γαλλικό, ελληνο-γερμανικό, ελληνο-ιταλικό) και πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης" της ΔΕΘ-Helexpo AE.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  Τη «Γειτονιά του ποδήλατου» θα παρουσιάσει φέτος έκθεση GREEK PANORAMA

  Το ποδήλατο είναι ένας ευχάριστος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος περιήγησης στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Με το ποδήλατο, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τις ομορφιές της ελληνικής υπαίθρου ή ακόμη και των πόλεων συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναψυχή του και στη μείωση των παραγόμενων ρύπων... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  «Συνέπειες για όσους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου»

  Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Δύο πυρκαγιές σε εξέλιξη στην περιοχή της Λάρισας

  Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Λάρισας, προκαλώντας την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η μια πυρκαγιά καίει καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον δήμο Κιλελέρ κοντά σε χώρο επιχειρήσεων, ενώ η δεύτερη εστία ξέσπασε σε αύλειο χώρο επιχείρησης στην Γυρτώνη όπου κατακαίει παλέτες. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών. ... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα

  Ψήφο για ισχυρή κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση της φορολογίας ζήτησε από τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι έτσι ώστε να προχωρήσει... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved