Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

17.03.2019

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τον κλάδο του τουρισμού σχεδόν ένα στα δύο επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν από τον α΄ κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016


Ιδιαίτερα δυναμικές στις διεκδικήσεις χρηματοδοτικών μέσων αποδείχτηκαν και στη διάρκεια της κρίσης οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016, περίπου τα μισά σχέδια και ο μισός προϋπολογισμός αφορούσαν τον κλάδο του τουρισμού, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο 4ο συνέδριο τουρισμού, που διοργανώνουν τα πέντε διμερή επιμελητήρια στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Ξανθάκος, επισήμανε ότι από τα 570 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκαν κατά τον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου του 2016, τα 226 αφορούν τον κλάδο του τουρισμού και έχουν προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. "Επομένως, βλέπουμε ότι τα μισά σχέδια και ο μισός προϋπολογισμός αφορούν τον τουρισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία, σημείωσε ότι από τα 226 σχέδια, τα 110 αφορούσαν πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα 68 μικρές, τα 36 μεσαίες και τα 12 μεγάλες επιχειρήσεις.

Στον δεύτερο κύκλο, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθάκο, έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι 460 αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά τη δράση "Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού" του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, ο κ.Ξανθάκος επισήμανε ότι αυτή παρουσιάζει εντυπωσιακή εικόνα. Υπενθύμισε, ότι η δράση ξεκινήσε με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 120 εκατ. ευρώ και υποβλήθηκαν 7.300 αιτήσεις με απαιτούμενη χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 10 φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.
"Αυτό", όπως είπε, "ανάγκασε το υπουργείο να αυξήσει τον προϋπολογισμό στα 440 εκατ. ευρώ". "Μέχρι σήμερα", πρόσθεσε, "έχουν ενταχθεί 2.500 σχέδια, τα οποία έχουν απορροφήσει 409 εκατ. ευρώ δημοσία δαπάνη". "Επειδή οι αιτήσεις αφορούν πολύ καλά σχέδια, θα αυξήσουμε με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ τη δράση, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα" υπογράμμισε ο κ. Ξανθάκος. Πρόσθεσε, δε, ότι στο σύνολο των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ), στον κλάδο του τουρισμού αντιστοιχεί το 15% του προϋπολογισμού.

Πολύ περιορισμένο παραμένει το μερίδιο του τουρισμού στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως προέκυψε από την εισήγηση, στο συνέδριο, της διευθύντριας εισηγμένων τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γεωργίας Μουρλά. "Μόνο επτά επιχειρήσεις και μόνο 1% της κεφαλαιοποίησης αφορά στον τουρισμό, κάτι που εντυπωσιάζει τους ξένους, που θέλουν να επενδύσουν στην τουριστική βιομηχανία" σημείωσε η κα Μουρλά, σύμφωνα με την οποία η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς είναι 50 δισ. ευρώ και το 64% βρίσκεται στα χέρια ξένων.

Πρόσθεσε, ότι οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους θα πρέπει να απευθύνονται και στις κεφαλαιαγορές για να αντλήσουν κεφάλαια, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της εξάρτησης από τις τράπεζες για ρευστότητα, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Roots που προετοιμάζει τις μεσαίες επιχειρήσεις για ένταξη στην εναλλακτική κεφαλαιαγορά. "Όταν οι επιχειρηματίες ακούν χρηματιστήριο τους φαίνεται βουνό, είναι μεν μια διαδικασία που θέλει προετοιμασία αλλά το πρόγραμμα Roots βοηθά τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα και να παρουσιάσουν την πρόταση τους σε επενδυτές" κατέληξε.

Το 4ο συνέδριο τουρισμού διοργανώνεται από τα πέντε διμερή επιμελητήρια (Ελληνο-αμερικανικό, ελληνο-βρετανικό, ελληνο-γαλλικό, ελληνο-γερμανικό, ελληνο-ιταλικό) και πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης" της ΔΕΘ-Helexpo AE.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Βρούτσης: Καταργεί το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων με νέα εγκύκλιο

  Σε άμεση λειτουργία αναμένετε να μπει η νέα εγκύκλιος του Υπουργού Εργασίας , Γιάννη Βρούτση, που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με εγκύκλιο... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  «Ανοίγει» τα πανιά της η Αegean Regatta 2019

  Όλα είναι έτοιμα για την εκκίνηση της Aegean Regatta, που θα διεξαχθεί για 19η φορά στο Αιγαίο Πέλαγος και την οποία διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και η Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η εκκίνηση θα δοθεί σήμερα, την Δευτέρα 19 Αυγούστου στο λιμάνι της... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Σειρά επαφών Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα

  Σειρά επαφών στο εξωτερικό θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Τι κάηκε στην Εύβοια - Αποκλειστικός χάρτης με τις χρήσεις γης

  Την πρώτη χαρτογράφηση της γης που κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, την περασμένη εβδομάδα, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη συμβολή του συστήματος Copernicus της ΕΕ, οι καμένες εκτάσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια, και επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες. Η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved