Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

23.03.2019

ΕΛΛΑΔΑ
Αραχωβίτης: Θέλουμε ένα παραγωγικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για την οικονομία και την κοινωνία


Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, οι προοπτικές αλλά και συζήτηση για την νέα ΚΑΠ, μπήκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακη Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι, και ξεκίνησε στην Ιεραπετρα, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη.

«Είμαστε σε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας που συνδυάζει πρωτογενή παραγωγή και τουρισμό, ένα μοντέλο που αποτελεί για τη χώρα μας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα και το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε» είπε φτάνοντας στην Ιεραπετρα ο κ. Αραχωβιτης, μιλώντας με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών αλλά και πλήθος αγροτών.

Όπως τόνισε ο κ. Αραχωβίτης « οι ομάδες παραγωγων και οι συνεταιρισμοί που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα και με τη βοήθεια σε κάθε βήμα από την κυβέρνηση, είναι ο δρόμος. Σ'αυτο το δρόμο πρωτεργάτης είναι η περιοχή της Ιεράπετρας. Είναι το μοντέλο το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε. Εμπόδια υπάρχουν, δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ωστόσο σε κάθε βήμα όσο η οικονομία και η κοινωνία και η χώρα πατάει στα πόδια της, δίνουμε κίνητρα για να ενισχύσουμε τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς».

Σε ότι αφορά τη νέα ΚΑΠ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ειπε ότι «είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις, αλλά χρειάζεται προσοχή. Πρόκειται για εργαλείο και όπως όλα τα εργαλεία, όταν χρησιμοποιηθεί σ στα παράγει αποτελέσματα, όταν όμως δεβ χρησιμοποιηθεί σωστά δημιουργεί φαινόμενα όπως το παρελθόν που οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Κάνοντας μια αναδρομή, ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι η Ελλάδα που βρισκεται στην Ε.Ε από τις αρχές της δεκαετίας του 80, έχει λάβει δισεκατομμύρια ευρώ από τα Μεσογειακά Οργανωμένα Προγράμματα μέχρι τις πιο πρόσφατες ΚΑΠ, χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που θα έπρεπε: «Έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στον πρωτογενή τομέα αλλά δυστυχώς δεν είμαστε στο επίπεδο που θα έπρεπε να είμαστε και αυτό γιατί οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο σαν συμπλήρωμα εισοδήματος, παρά σαν παράγοντας επένδυσης. Αυτό το μοντέλο δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε. Στην μετάμνημονιακή εποχη επιθυμούμε ένα παραγωγικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για την κοινωνία και τον παραγωγό» είπε χαρακτηριστικά ο Σταυρος Αραχωβίτης που διευκρίνισε ότι, όσο η οικονομία βελτιώνεται, τόσο θα μπορούν να γίνονται δράσεις και να αποφασίζονται μετρ, που θα ενισχύουν δυναμικά τον πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι ήδη έχουν υπάρξει θετικά βήματα, ακόμη και στο ασφαλιστικό, που τέθηκε από τους παραγωγούς ως «αγκάθι», όπως και το φορολογικό.

«Μόλις τα ασφαλιστικά ταμεία έφυγαν από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, από το νόμο Λοβέδρου-Κουτρουμάνη που αύξανε τις ασφαλιστικές εισφορές και μείωνε τις συντάξεις διαρκώς χωρίς αποτέλεσμα, ο ΕΦΚΑ στάθηκε στα πόδια του, προχωρησαμε σε 33% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης για τους αγροτες, καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμενους αγροτες, προστατεύσαμε τις επιδοτήσεις από τις κατασχέσεις και προχωρησαμε σε φορολογικά κίνητρα για τους παραγωγούς. Όσο η οικονομία θα βελτιώνεται, τόσο τα μέτρα που θα λαμβάνουμε θα είναι πιο δυναμικά για τον πρωτογενή τομέα».

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Βρούτσης: Καταργεί το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων με νέα εγκύκλιο

  Σε άμεση λειτουργία αναμένετε να μπει η νέα εγκύκλιος του Υπουργού Εργασίας , Γιάννη Βρούτση, που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με εγκύκλιο... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  «Ανοίγει» τα πανιά της η Αegean Regatta 2019

  Όλα είναι έτοιμα για την εκκίνηση της Aegean Regatta, που θα διεξαχθεί για 19η φορά στο Αιγαίο Πέλαγος και την οποία διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και η Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η εκκίνηση θα δοθεί σήμερα, την Δευτέρα 19 Αυγούστου στο λιμάνι της... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Σειρά επαφών Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα

  Σειρά επαφών στο εξωτερικό θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Τι κάηκε στην Εύβοια - Αποκλειστικός χάρτης με τις χρήσεις γης

  Την πρώτη χαρτογράφηση της γης που κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, την περασμένη εβδομάδα, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη συμβολή του συστήματος Copernicus της ΕΕ, οι καμένες εκτάσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια, και επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες. Η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved