Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

23.02.2018

ΚΟΣΜΟΣ
Επί τάπητος η μετά-Brexit εποχή και ο αριθμός των ευρωβουλευτών


H μετά-Brexit εποχή θα απασχολήσει τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, αν και αυτή τη φορά θα επικεντρωθούν σε πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η μείωση των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στα ζητήματα που άπτονται των Ευρωεκλογών του 2019 υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των «27» (η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει προσκληθεί) να μειωθούν μετά το Brexit οι έδρες από 751 σε 705, σε συνέχεια και της απόρριψης από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης για υπερεθνικά ευρωψηφοδέλτια.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διορισμού του προέδρου της Επιτροπής, οι απόψεις των ηγετών σχετικά με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου να αναλαμβάνει τη θέση αυτή απαραιτήτως ένας από τους υποψηφίους που θα ορίσουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα (ο λεγόμενος Spitzenkandidaten, στα γερμανικά), ποικίλλουν. Αντίθετοι είναι κυρίως οι ηγέτες που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική οικογένεια, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ως εκ τούτου, παρ' όλο που φαίνεται ότι θα προχωρήσει και πάλι αυτή η διαδικασία, όπως και το 2014, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα δώσουν τη θέση στον εκλεκτό του ευρωκοινοβουλίου ή σε κάποιον άλλο. Όπως εξηγούσε ευρωπαϊκή πηγή, θα ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή «ισορροπία», όπως η εθνικότητα του υποψηφίου ή και το φύλο.

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020 θα βρεθεί στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης. Πρόκειται για ένα αρκετά «διχαστικό», όπως το χαρακτήριζε Ευρωπαίος αξιωματούχος, θέμα καθώς οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών που συνεισφέρουν περισσότερο στον κοινό ευρωπαϊκό κορβανά και αυτών που λαμβάνουν περισσότερα κονδύλια είναι μεγάλες. Ειδικότερα, οι δύο βασικές «προκλήσεις», αυτήν τη φορά είναι αφενός ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ έχουν αλλάξει και προβλέπονται μετατοπίσεις κονδυλίων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και, ενδεχομένως, τα Διαρθρωτικά Ταμεία, στην άμυνα και την αντιμετώπιση του προσφυγικού και αφετέρου η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω Brexit. Αυτή κάποιοι ζητούν να καλυφθεί από μεγαλύτερες συνεισφορές των πλουσιότερων χωρών αλλά και από ίδιους πόρους της ΕΕ. «Η πλειοψηφία των κρατών-μελών θέλουν να αυξηθούν οι συνεισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αλλά η μειοψηφία που είναι κατά, είναι αρκετά αποφασισμένη» έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ένα ακόμα ζήτημα που θα τεθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με κάποιες προϋποθέσεις, όπως το κράτος δικαίου και η λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Μετά τις εξελίξεις στην Πολωνία, αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι από τα θέματα που προκαλούν την αντίδραση πολλών χωρών, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την τελική της πρότασή της το Μάιο του 2018, ενώ είναι ανοιχτό ακόμα εάν οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πριν τις Ευρωεκλογές ή μετά.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΚΟΣΜΟΣ
  Die Welt: Η τελευταια νίκη της Μέρκελ

  «Η μάχη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα έδειξε οτι συνεχίζεται η γραμμή Μέρκελ», γράφει η Die Welt σχολιάζοντας την εκλογή της Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ στην προεδρία του CDU. «Ηταν η τελευταια νίκη της Μέρκελ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Για «συνέχιση της μητριαρχίας» κάνει λόγο η Die... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Ο Μακρόν θα τοποθετηθεί για την κρίση «στις αρχές της εβδομάδας»

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα εκφραστεί «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» για την κρίση των «κίτρινων γιλέκων», καθώς ο αρχηγός του Κράτους δεν έχει σκοπό «να ρίξει λάδι στη φωτιά» πριν από τις νέες μεγάλες διαδηλώσεις που αναμένεται να γίνουν αύριο Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της γαλλικής... συνέχεια
 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  Νέο ιστορικό ρεκόρ των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται το 2018

  Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να φθάσουν το 2018 στο υψηλότερο σημείο τους στην ιστορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Προγράμματος Άνθρακα (Global Carbon Project). Η προβλεπόμενη αύξησή τους κατά 2,7% φέτος έναντι του 2017 είναι η δεύτερη συνεχόμενη μετά το 2017 (1,6%), ενώ αντίθετα μεταξύ 2014-16... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών ανοιχτά της Νέας Καληδονίας

  Παλιρροϊκά κύματα προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό, σύμφωνα με σεισμολόγους. Οι αρχές της Νέας Καληδονίας κάλεσαν τον πληθυσμό να μεταβεί σε ασφαλείς τοποθεσίες μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC). Το εστιακό... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved