Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

23.02.2018

ΚΟΣΜΟΣ
Επί τάπητος η μετά-Brexit εποχή και ο αριθμός των ευρωβουλευτών


H μετά-Brexit εποχή θα απασχολήσει τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, αν και αυτή τη φορά θα επικεντρωθούν σε πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η μείωση των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στα ζητήματα που άπτονται των Ευρωεκλογών του 2019 υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των «27» (η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει προσκληθεί) να μειωθούν μετά το Brexit οι έδρες από 751 σε 705, σε συνέχεια και της απόρριψης από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης για υπερεθνικά ευρωψηφοδέλτια.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διορισμού του προέδρου της Επιτροπής, οι απόψεις των ηγετών σχετικά με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου να αναλαμβάνει τη θέση αυτή απαραιτήτως ένας από τους υποψηφίους που θα ορίσουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα (ο λεγόμενος Spitzenkandidaten, στα γερμανικά), ποικίλλουν. Αντίθετοι είναι κυρίως οι ηγέτες που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική οικογένεια, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ως εκ τούτου, παρ' όλο που φαίνεται ότι θα προχωρήσει και πάλι αυτή η διαδικασία, όπως και το 2014, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα δώσουν τη θέση στον εκλεκτό του ευρωκοινοβουλίου ή σε κάποιον άλλο. Όπως εξηγούσε ευρωπαϊκή πηγή, θα ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή «ισορροπία», όπως η εθνικότητα του υποψηφίου ή και το φύλο.

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020 θα βρεθεί στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης. Πρόκειται για ένα αρκετά «διχαστικό», όπως το χαρακτήριζε Ευρωπαίος αξιωματούχος, θέμα καθώς οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών που συνεισφέρουν περισσότερο στον κοινό ευρωπαϊκό κορβανά και αυτών που λαμβάνουν περισσότερα κονδύλια είναι μεγάλες. Ειδικότερα, οι δύο βασικές «προκλήσεις», αυτήν τη φορά είναι αφενός ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ έχουν αλλάξει και προβλέπονται μετατοπίσεις κονδυλίων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και, ενδεχομένως, τα Διαρθρωτικά Ταμεία, στην άμυνα και την αντιμετώπιση του προσφυγικού και αφετέρου η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω Brexit. Αυτή κάποιοι ζητούν να καλυφθεί από μεγαλύτερες συνεισφορές των πλουσιότερων χωρών αλλά και από ίδιους πόρους της ΕΕ. «Η πλειοψηφία των κρατών-μελών θέλουν να αυξηθούν οι συνεισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αλλά η μειοψηφία που είναι κατά, είναι αρκετά αποφασισμένη» έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ένα ακόμα ζήτημα που θα τεθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με κάποιες προϋποθέσεις, όπως το κράτος δικαίου και η λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Μετά τις εξελίξεις στην Πολωνία, αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι από τα θέματα που προκαλούν την αντίδραση πολλών χωρών, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την τελική της πρότασή της το Μάιο του 2018, ενώ είναι ανοιχτό ακόμα εάν οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πριν τις Ευρωεκλογές ή μετά.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΚΟΣΜΟΣ
  Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα

  Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι συμμερίζεται τη συγκίνηση του Πιερ Μοσκοβισί. Τόνισε ότι το ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση του άρθρου 4. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για να ενεργοποιήσει το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα,... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Γερμανικά ΜΜΕ: Καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

  Στη συνεδρίαση του Eurogroup και τις επικείμενες αποφάσεις του εστιάζουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικά: faz.net: «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της». Το Eurogroup θα αποφασίσει για τους όρους της ολοκλήρωσης του δανειακού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την Αθήνα. Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να τερματίσει την μόνιμη ελληνική διένεξη.... συνέχεια
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Μέρκελ: Ελπίζω ότι στο Eurogroup θα κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα

  Την ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Σουηδία: Τρεις νεκροί από σφαίρες στο κέντρο του Μάλμε

  Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς που συνδέεται με συγκρούσεις συμμοριών στη σουηδική πόλη Μάλμε, ανέφερε η αστυνομία, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την αύξηση του βίαιου εγκλήματος στη σκανδιναβική χώρα. Έξι άνδρες ηλικίας από 19 έως 31 ετών πυροβολήθηκαν σε ίντερνετ καφέ της πόλης Μάλμε... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved