Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

09.06.2019

ΚΟΣΜΟΣ
Επίτροπος Βεστάγκερ: Η ισχυρή θέση που έχουν στην αγορά οι τεχνολογικοί κολοσσοί ενέχει ευθύνες


Οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ισχυρή θέση στην αγορά συνοδεύεται από ευθύνη, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας LOGIN στο Βίλνιους της Λιθουανίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Baltic Times.

Η Βεστάγκερ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να δημιουργήσει την ψηφιακή της αγορά και απέτυχε να δημιουργήσει σοβαρό ανταγωνισμό για τη Facebook ή την Google, τις οποίες άφησε να εδραιώσουν τις θέσεις τους.

«Δεν αντιμετώπισαν μεγάλο ανταγωνισμό, διότι στην Ευρώπη αποκτήσαμε μόλις τώρα μια ψηφιακή ενιαία αγορά. Αυτές οι εταιρείες δημιουργούνται σε μια πολύ μεγάλη ενιαία ψηφιακή αγορά στις ΗΠΑ, άρα έχουν αποκτήσει μεγάλη κλίμακα προτού φτάσουν στην Ευρώπη. Και αυτή η κλίμακα τους επέτρεψε να έχουν πιο ελκυστικά προϊόντα...Αυτό είναι εις βάρος μας στην Ευρώπη, επειδή έχουμε καθυστερήσει πολύ να οικοδομήσουμε μια ενιαία ψηφιακή αγορά που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δημιουργούνται εδώ», δήλωσε η Βεστάγκερ στο πρακτορείο ειδήσεων BNS Lithuania.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος και τα μερίδια αγοράς των τεχνολογικών κολοσσών, αλλά η ευθύνη που η ισχυρή τους θέση ενέχει.

«Δεν έχει να κάνει με το ίδιο το μέγεθος, αλλά το να μην σέβεται κανείς την ευθύνη που ενέχει η θέση αυτή. Εάν είσαι μια μικρή επιχείρηση --με 5, 10 ή 20% της αγοράς-- μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά οι πελάτες θα έχουν και πάλι πολλές επιλογές. Αν είσαι το 95% της αγοράς και κάνεις τα ίδια πράγματα, αυτό μπορεί να έχει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα για τους πελάτες, και για τους λίγους ανταγωνιστές που έχουν απομείνει. Και αυτό, νομίζω, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα --υστερεί κάπως η ανάληψη αυτής της ευθύνης που ενέχει το να είσαι πολύ επιτυχημένος», δήλωσε η Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με την ίδια, ο φόρος επί των ψηφιακών υπηρεσιών που τώρα συζητά η Ευρώπη θα συνεισφέρει στο να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι για όλους τους παίκτες της αγοράς.

Η 51 ετών Βεστάγκερ είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ από το 2014 και περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια πάντως δηλώνει ότι θα είναι έτοιμη για αυτή την πρόκληση.

Για τη Βεστάγκερ, το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να δείξει ότι αλλάζει.

«Αντί να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση ή τη μεγαλύτερη κυριαρχία των κρατών, νομίζω ότι θα πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας ως πολίτες που είμαστε κυρίαρχοι όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Σε ορισμένους τομείς, τα κράτη μας πρέπει να εργαστούν περισσότερο από κοινού, ενώ σε άλλους τα κράτη θα τα καταφέρουν μια χαρά να λύσουν τα πράγματα που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε η Επίτροπος.

«Αλλά, όσον αφορά, για παράδειγμα, την κλιματική αλλαγή, την κυβερνοασφάλεια, τη διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των προσφύγων --αυτό δεν αφορά την κυριαρχία, αφορά τη δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα. Και σε αυτό, νομίζω, πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί», πρόσθεσε.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΚΟΣΜΟΣ
  Χονγκ Κονγκ: Καθιστική διαμαρτυρία ηλικιωμένων και συγκέντρωση διαδηλωτών με μάσκες

  Αρκετές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας προγραμματίζονται για σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που αποτυπώνει τη γενικευμένη οργή απέναντι στην κυβέρνηση, με τις κινητοποιήσεις να περιλαμβάνουν καθιστική διαμαρτυρία ηλικιωμένων, συγκέντρωση διαδηλωτών με μάσκες, διαμαρτυρία σε εμπορικό κέντρο και πορεία στους δρόμους κατά του νόμου για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι διαδηλώσεις στο... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Η κλιματική αλλαγή πλήττει ιδιαίτερα τη Μεσόγειο, επισημαίνουν επιστήμονες

  Οι χώρες της Μεσογείου πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή καθώς η αύξηση των θερμοκρασιών είναι υψηλότερη από τη μέση και απειλεί τους γεωργικούς και τους υδάτινους πόρους, προειδοποίησαν ειδικοί της περιοχής αυτής. Οι 600 και πλέον επιστήμονες από τις μεσογειακές χώρες που ανήκουν στο δίκτυο MedEcc παρουσίασαν την έκθεσή... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Γερμανός νεοναζί ο δράστης των επιθέσεων στο Χάλε

  Ο 27χρονος γερμανός νεοναζί Στέφαν Μπάλιετ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο δράστης των δολοφονικών επιθέσεων νωρίτερα σήμερα στο Χάλε (Σαξονία - 'Ανχαλτ), οι οποίες άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς και την γερμανική κοινωνία σε σοκ. Ο Μπάλιετ, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, μετέδιδε ζωντανά μέσω... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση στη Συρία. Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους 8 άμαχοι

  Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης. Διεθνείς αντιδράσεις για... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved