Home > News 24

ΕΛΛΑΔΑ

09.10.2019

ΕΛΛΑΔΑ
Αυτή είναι η νέα απάτη με τις ενοικιάσεις σπιτιών – Βάζουν στη «μέση» την πλατφόρμα Airbnb


Είναι γνωστό πως το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχουν εύκολα σπίτια προς ενοικίαση και όταν βρεθούν οι τιμή τους είναι αρκετά αυξημένη, κυρίως για το κέντρο και τις γύρω περιοχές. Η βασική αιτία είναι η πλατφόρμα ενοικίασης Airbnb και άλλες αντίστοιχες, που έχουν κάνει πολλούς ιδιοκτήτες να πάρουν την απόφαση να μετατρέψουν το σπίτι τους σε «ξενοδοχείο». Εκεί κάνει την εμφάνισή της μία καλοστημένη κομπίνα από επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την αγωνία όσων δεν βρίσκουν εύκολα κατοικία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Αρχικά, ξεκινούν δημοσιεύοντας αγγελίες των διαμερισμάτων σε γνωστά site όπως η Χρυσή Ευκαιρία, ο Σπιτόγατος, Το σπίτι μου κ.ά., βάζοντας δε φωτογραφίες από πραγματικά ακίνητα που μπορεί να είχαν δημοσιευτεί αρκετά παλιότερα και η περιγραφή τους μοιάζει εντελώς αληθοφανής. Στο σημείο αυτό πρέπει να προσέξετε τα δύο βασικά σημεία που κινούν υποψίες. Το πρώτο είναι η τιμή, που είναι σαφώς χαμηλότερη από αντίστοιχα ακίνητα στις ίδιες περιοχές και το δεύτερο είναι ότι συνήθως δεν υπάρχει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας με τον ιδιώτη που φαίνεται να έχει καταχωρήσει την αγγελία. Η μόνη δυνατότητα που δίνεται για επικοινωνία είναι μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας των site. Δηλαδή, μόνο μέσω e-mail. Καμιά φορά, για επικοινωνία χρησιμοποιείται και κάποιο πραγματικό μεσιτικό γραφείο ώστε να είναι ακόμη πιο αληθοφανές το στήσιμο της κομπίνας. Αν όμως πάρεις τηλέφωνο στα γραφεία αυτά ενημερώνεσαι άμεσα ότι πρόκειται για παραπλανητικές αγγελίες και μετά από λίγο διαπιστώνεις ότι έχουν κατέβει από τα site αγγελιών.

Για να αποφύγουν λοιπόν οι επιτήδειοι την επικοινωνία με το μεσιτικό γραφείο, δημοσιεύουν τις ψεύτικες αγγελίες συνήθως τις βραδινές ώρες, οπότε το τηλεφωνικό κέντρο των πραγματικών μεσιτικών γραφείων δεν λειτουργεί. Όμως, οι υποψήφιοι ενοικιαστές πάνω στην αγωνία τους για να «κλείσουν» το σπίτι ή να πάρουν μία καλή σειρά προτεραιότητας σε σχέση με τους άλλους ενδιαφερόμενους, στέλνουν e-mail. Το ίδιο κάνουν και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο τηλέφωνο ή αν υπάρχει είναι απλά ένας ψεύτικος αριθμός που δεν απαντάει.

Έπειτα από μία ή δύο μέρες έρχεται η πρώτη απάντηση για τον ενδιαφέρον που εξέφρασε ο υποψήφιος ενοικιαστής. Ζητάνε συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση και λένε ότι νοικιάζουν το σπίτι επειδή τους έτυχε κάτι έκτακτο και έφυγαν στο εξωτερικό ή επειδή είναι επιχειρηματίες που ζουν στο εξωτερικό και ζητάνε – ευγενικά πάντα – κάποια στοιχεία για σένα (οικογενειακή κατάσταση κλπ).

Στην συνέχεια – εφόσον έχουν ήδη πει ότι οι ίδιοι δεν βρίσκονται στη Ελλάδα – η διαδικασία που πρέπει να γίνει για να «κλειστεί» το σπίτι είναι μέσω Airbnb, όπου πρέπει ο υποψήφιος ενοικιαστής να καταβάλει ένα ή δύο ενοίκια ως εγγύηση και αφού υπογράψει το συμφωνητικό που απαιτείται θα κανονίσουν κάπως με κάποιον τρόπο να έρθουν να παραδώσουν τα κλειδιά. Διαβεβαιώνουν δε πως σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν μείνει ευχαριστημένος με το σπίτι, μέσω ξανά του Airbnb θα του γυρίσουν τα χρήματα πίσω, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει!

Αν ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος απαντήσει ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεσαι σου ζητάνε να τους δώσεις προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση κλπ) για να φτιάξουν το συμφωνητικό και να έρθουν σε επικοινωνία με το Airbnb ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Στην πραγματικότητα αυτοί ξέρουν τα πάντα ενώ οι ενδιαφερόμενοι επί της ουσίας δεν έχουν κανένα στοιχείο για τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, πέρα από το e-mail ή και κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας. Μάλιστα, αν καλέσεις στο τηλέφωνο δεν λειτουργεί (και σου λένε ότι δεν λειτουργεί επειδή είναι στο εξωτερικό) και αν προσέξεις καλύτερα το e-mail θα δεις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του τύπου 1kostas1@gmail.com, designwithstyl@gmail.com, kkostass22@hotmail.com, 2realestate22@hotmail.com, κλπ.

Για να προστατευθείτε από την απάτη, εκεί πρέπει να σταματήσετε την επικοινωνία ή σε περίπτωση που υποψιαστείτε ότι η αγγελία δεν είναι πραγματική, ζητήστε άμεσα το τηλέφωνο επικοινωνίας του φερόμενου ως ιδιοκτήτη για να μιλήσετε μαζί του.

Όλη η ιστορία είναι να καταφέρουν να πείσουν τους «άτυχους» υποψήφιους ενοικιαστές να βάλουν πρώτα τα χρήματα της εγγύησης και μετά απλά να εξαφανιστούν.

Πάντως, το Airbnb από τη μεριά του στους όρους χρήσης αναφέρεται σε περιπτώσεις απάτης όπου χρησιμοποιείται το όνομα της πλατφόρμας.----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved