Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

25.09.2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: Από τον ΙΟΝΕΣΚΟ στον ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Ο Κώστας Δράκος είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει αγόγγυστα για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Με 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο και κατάθεση ψυχής στα καλλιτεχνικά δρώμενα ο ηθοποιός – σκηνοθέτης προσφέρει τα μέγιστα, πάντα στο προσκήνιο με ευγένεια, ήθος, σεμνότητα και προσήλωση σε ότι κάνει.

Είναι ένας καλλιτέχνης που συνεχώς μεταμορφώνεται, αλλάζει πρόσωπα και μπορεί με την ίδια ευκολία αλλά και συνέπεια να παίξει από Ιονέσκο ως και αρχαία ελληνική τραγωδία.


ATHENS24: «Είστε 30 χρόνια στο χώρο ως ηθοποιός – σκηνοθέτης. Πως αποκτήσατε το «μικρόβιο» αυτό»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Όπως ακριβώς το είπατε, «μικρόβιο»! Ένα μικρόβιο που άπαξ και το κολλήσει κανείς, δεν υπάρχει αντίδοτο. Κολλάς και συνεχίζεις εφ’ όσον το αγαπάς και σ’ αγαπά μέχρι να πεθάνεις».


ATHENS24: «Τι πιστεύετε για την σημερινή βιομηχανία θεάματος; Τι είναι αυτό που λείπει»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, είναι όπως το είπατε «βιομηχανία». Η αλήθεια είναι πως με ενοχλεί κάπως η λέξη «βιομηχανία», η δουλειά του ηθοποιού, η δουλειά του σκηνοθέτη είναι κάπως διαφορετική. Πότε δεν ξυπνήσαμε το πρωί και είπαμε πάμε για δουλειά, δεν αναφερόμαστε ποτέ στην δουλειά μας ως «δουλειά», πάντα λέμε έχω γύρισμα, έχω θέατρο, έχω πρόβα. Αυτό που λείπει είναι, ότι θα ήθελα μεγαλύτερη προσοχή στους ανθρώπους που συσχετίζονται με το θέατρο, τον κινηματογράφος και την τηλεόραση. Προσοχή στην επιλογή σεναρίων, κειμένων, ηθοποιών και λίγο να αυξήσουμε την ποιότητα γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πως η ποσότητα έχει «γκρεμίσει» κατά κάποιο τρόπο την ποιότητα».


ATHENS24: «Κάθε χρόνο βλέπουμε πάρα πολλές παραστάσεις. Υπάρχει κοινό για να τις υποστηρίξει»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Πιστεύω πως όχι! Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, που όμως είναι μικρή για να μπορεί να δεχτεί τόσες πολλές παραστάσεις , τόσες πολλές παραγωγές κάθε χρόνο και δυστυχώς μέσα σε όλο αυτό το θεατρικό κοινό κάπου μπερδεύεται, κάπου νομίζω πως χάνεται το παιχνίδι. Θα ήθελα λιγότερες παραστάσεις και πιο ουσιαστικές».


ATHENS24: «Τι γνώμη έχετε για τις θεατρικές ομάδες»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Για εμένα οι ομάδες βρίσκονται μόνο στα γήπεδα»


ATHENS24: «Πως βλέπετε την Ελλάδα της κρίσης και πόσο έχει επηρεάσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Την Ελλάδα της κρίσης την βλέπω στενάχωρα, όπως και όλος ο κόσμος, κανείς δεν χαίρεται με όλο αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα εκεί που στεναχωριέμαι περισσότερο είναι για τα νέα παιδιά, για το όραμά τους, για τα όνειρά τους, για τις ανησυχίες τους. Επειδή όμως είμαι αισιόδοξος, πιστεύω πως θα βγούμε από αυτόν τον κυκεώνα και θα έρθει η ανάκαμψη σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που λέγεται Ελλάδα».


ATHENS24: «Τα τελευταία χρόνια έχετε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην αρχαία τραγωδία. Σας εκφράζει πλέον περισσότερο»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Ανέκαθεν η αρχαία τραγωδία ήταν ένα από τα αγαπημένα μου είδη. Τα τελευταία χρόνια όντως έχω ρίξει μεγάλο βάρος σε αυτό το είδος. Φέτος συμμετείχα σε δύο παραγωγές, στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ερμηνεύοντας το ρόλο του Αγαμέμνονα και στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη ερμηνεύοντας το ρόλο του Χρέμη. Παίξαμε σε αρκετά αρχαία θέατρα σε ολόκληρη την Ελλάδα και πραγματικά νιώθω ευλογημένος για αυτή την τιμή και αυτή την συγκλονιστική εμπειρία. Θα αναφερθώ σε μία παράσταση για να δώσω ένα παράδειγμα. Στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης αυτό που έζησα ήταν συγκλονιστικό όσον αφορά την ενέργεια που νιώθεις και το να ξέρεις ότι εδώ που πατάς κι εδώ που ερμηνεύεις έπαιζαν πριν τόσες χιλιάδες χρόνια οι αρχαίοι έλληνες».


ATHENS24: «Ξέρω ότι τον χειμώνα ετοιμάζεστε να ανεβάσετε για 3 φορά την παράσταση «Ο μολυβένιος στρατιώτης». Μιλήστε μου λίγο για αυτό».

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: ««Ο μολυβένιος στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ένα κλασικό αριστούργημα, ένα έργο που τα λατρεύω, είναι η τρίτη φορά που το ανεβάζω και χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτό. Είναι πραγματικά ένα πολύ όμορφο έργο που αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσουν οι μικροί μας φίλοι αλλά και οι μεγάλοι. Θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτό γιατί έχω ρίξει μεγάλη βαρύτητα φέτος όσον αφορά και το κλασσικό μπαλέτο. Θα εμπλουτιστεί τόσο πολύ η φετινή παράσταση με μουσική κυρίως Τσαϊκόφσκι και μπαλαρίνες, οπότε θα είναι πολύ όμορφο θέαμα - θέλω να πιστεύω - για τους φίλους μας. Θα ανακοινώσω κιόλας πως στο Ηράκλειο της Κρήτης, 25 Δεκεμβρίου - ανήμερα των Χριστουγέννων - και 26 Δεκεμβρίου «Ο μολυβένιος στρατιώτης» θα βρίσκεται στην πολύ όμορφη και λατρεμένη μου Κρήτη, στο θέατρο «ΑΣΤΟΡΙΑ»».


ATHENS24: «Ισχύει ότι τα παιδιά είναι ο πιο δύσκολος κριτής»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Τα παιδιά είναι πιο δύσκολος κριτής και ο πιο τίμιος - αγνός κριτής. Αυτό που είναι να πουν θα το πουν, θέλει τεράστια προσοχή στη προσέγγιση που θα πιάσει κάποιος άνθρωπος, κάποιος σκηνοθέτης, κάποιος δημιουργός το οποιοδήποτε έργο απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους αλλά και - γνώμη μου - αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τους μεγάλους μας φίλους. Θα πρέπει τα πράγματα να γίνονται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και μία ποιότητα και όχι με προχειροδουλειές και πράγματα που κάποια στιγμή θα ντρέπονται γι αυτό που παρουσίασαν. Ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να βγάλω και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό».


ATHENS24: «Ξέρω πως τα προηγούμενα δύο χρόνια συγχρόνως με τη σκηνοθεσία της παράστασης είχατε αναλάβει και τον ρόλο του «Φασουλή». Φέτος θα μείνετε μόνο στην σκηνοθεσία. Πόσο δύσκολο είναι να σκηνοθετείς και να παίζεις ταυτόχρονα»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Το να σκηνοθετείς και να παίζεις ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου εύκολο. Πάντα χρειάζεσαι το τρίτο μάτι από κάτω, οπότε όσες φορές σκηνοθετώ και παίζω έχω πολύ καλούς συνεργάτες δίπλα μου, που αναλύουμε το κάθε τι και προσπαθούμε για το καλύτερο».


ATHENS24: «Παράλληλα ετοιμάζετε και ταινία μικρού μήκους για τουλάχιστον 40 φεστιβάλ στον πλανήτη».

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Ετοιμάζω την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Φέτα, πρόκειται για μία σουρεαλιστική ταινία διάρκειας περίπου 12 λεπτών με 30 ηθοποιούς και θα παρουσιαστεί τουλάχιστον σε 40 διεθνή φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή μου την προσπάθεια και ελπίζω να «πιάσει» τόπο, να διακριθούμε στο εξωτερικό, να διακριθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό, αυτός είναι ο στόχος. Από κει και πέρα να ευχηθώ κι εγώ καλή τύχη στη ταινία μου».


ATHENS24: «Υπάρχουν celebrities στην Ελλάδα»;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΚΟΣ: «Φυσικά και υπάρχουν celebrities και μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η ερώτηση. Celebrities στη Ελλάδα… Ναι, είναι πάρα πολύ ωραίο να είσαι διάσημος από τη Γαύδο μέχρι την Ηγουμενίτσα».


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved