Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

08.11.2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Με τη συγγραφέα Joelle Lopinot

«Τον πόνο σου τον κουβαλάς όπου κι αν πας μέχρις ότου καθαρίσεις τον εσωτερικό σου κήπο από τα αγκάθια και τα βάτα…»


Athens24.gr: Joelle τί σε συνδέει με την Ελλάδα;

Joelle Lopinot:
Την Ελλάδα τη γνώρισα πρώτα μέσα από τα λόγια και τις αναμνήσεις της γιαγιάς μου. Οι διηγήσεις της εμφυσούσαν όνειρα και φως στο μυαλουδάκι μου. Έτσι από μικρή η Ελλάδα μετατράπηκε σε διαφυγή από την σκληρή πραγματικότητα που ζούσα: μια εμπόλεμη οικογένεια όπου τα νεύρα, ο θυμός και το μίσος με πλήγωναν σε καθημερινή βάση. Την είχα ωραιοποιήσει παντελώς και νόμιζα αφελώς πως σ’ αυτή την ηλιόλουστη χώρα δεν μπορείς παρά να νιώθεις ευτυχισμένος! Προσγειώθηκα άσχημα βέβαια!
Πάντα ήθελα να γνωρίσω την πατρίδα των παππούδων μου και έγινε μ’ ένα βάναυσο τρόπο στα 18 μου. Τότε νόμιζα πως η απόσταση από μια πονεμένη κατάσταση θα με έσωζε. Αργότερα κατάλαβα πως τον πόνο σου τον κουβαλάς όπου κι αν πας μέχρις ότου καθαρίσεις τον εσωτερικό σου κήπο από τα αγκάθια και τα βάτα.


Athens24.gr: Κουβαλάς μέσα σου ως προίκα την κουλτούρα της Γαλλίας και της Ελλάδας πώς παντρεύονται μεταξύ τους;

Joelle Lopinot:
Η Γαλλία και ο πολιτισμός της με έχτισαν σαν μυαλό και σαν προσωπικότητα. Είμαι περήφανη για της αξίες που διδάχτηκα εκεί. Τις τίμησα, άσχετα εάν συγκρούστηκαν συχνά με την ελληνική νοοτροπία. Με βοήθησαν άπειρες φορές να σταθώ με ψηλά το κεφάλι, σε δύσκολες στιγμές. Είναι ωραίο πράγμα να νιώθεις ότι κάτω από τα πόδια σου υπάρχει ένας στέρεος βράχος που λέγεται πολιτισμός. Η Ελλάδα με ξύπνησε από τον ρομαντισμό και την ουτοπία, και με εξέλιξε. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που κουβαλώ δυο από τους πιο πλούσιους πολιτισμούς μέσα μου.


Athens24.gr: Τί σημαίνει για σένα η Κρήτη;

Joelle Lopinot:
Η Κρήτη με κάλεσε στα 30 μου όταν έγραψα την “Αγριλιά”, την ιστορία της γιαγιάς μου. Μόλις την αντίκρισα, από τη γέφυρα του πλοίου, την ερωτεύτηκα. Με μαγεύει το άγριο τοπίο της που αλλάζει χρώματα και μυρωδιές κάθε εποχή. Έχει και αυτή την απίστευτη ενέργεια όπου κι αν πας! Όλα είναι έντονα στην Κρήτη. Τα συναισθήματα, τα χρώματα, οι ευωδιές, η υπερβολή του Κρητικού. Μου ταιριάζει σαν ιδιοσυγκρασία! Έγινε εμμονή μέσα στο μυαλό μου να πάω να εγκατασταθώ στα Χανιά. Υπάρχει πιο γραφική πόλη άλλωστε; Ίσως ήταν πάλι μια νέα τάση φυγής από την πραγματικότητα… Πάντως είναι άλλο ένα όνειρο που έκανα πραγματικότητα!


Athens24.gr: Στη συνέντευξη τύπου, στον Ιανό, για την έκδοση του βιβλίου “Πιάσε τ’ άστρα της ζωής” καταχειροκροτήθηκες. Μίλησέ μας σχετικά με την έμπνευσή σου και το τί πραγματεύεται.

Joelle Lopinot:
‘Έγραψα το “Πιάσε τ’ άστρα της ζωής” πριν από πολλά χρόνια και τοποθέτησα τότε την ιστορία στην Κρήτη για να ζήσω έστω νοερά το όνειρο που κυνηγούσα. Να επιστρέψω στις ρίζες μου μπας και βρω κάπου τη γαλήνη. Αυτό το βιβλίο, χωρίς να είναι αυτοβιογραφικό, ήταν μια πρώτη απόπειρα να καθαρίσω τις πληγές μου.
Είναι ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα με αρκετό πόνο, αλλά και ταυτοχρόνως αισιοδοξία και δυναμισμό. Περιγράφει μια γυναίκα καταπιεσμένη και χειραγωγημένη που κάνει την επανάστασή της και εγκαταλείπει τα πάντα: το νεκρό γάμο της, την καριέρα της και την πρωτεύουσα, για να ζήσει όπως το ορίζει εκείνη. Στα άγρια Σφακιά θα βρει την ψυχή της όπως και αρκετοί άνθρωποι γύρω της που βρίσκονταν σε αδιέξοδα από ατολμία, από τραύματα και βεντέτα.


Athens24.gr: Πόσο σε ωρίμασε η συγγραφή του εν λόγω βιβλίου ως άνθρωπο και ως συγγραφέα;

Joelle Lopinot:
Από τότε που έγραψα το “Πιάσε τ’ άστρα της ζωής” διάνυσα πολύ δρόμο! Συγγραφικά όσο και ψυχικά. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας το τελευταία μου μυθιστόρημα “Το διαμαντένιο σώμα”. Ένα πολύ δυνατό ψυχολογικό, αλλά κυρίως πνευματικό βιβλίο με θέμα την απελευθέρωση του ανθρώπου από τους φόβους του και την θυματοποίηση που απορρέει απ’ αυτά. Προσφέρει αρκετές τεχνικές ώστε ο αναγνώστης να δει τη ζωή με νέα ματιά. Ματιά που θα τον βοηθήσει, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της ζωής με δύναμη ψυχής αντί να βυθιστεί στην κατάθλιψη. Πρέπει όλοι να κρατήσουμε ένα φως μέσα μας!


Athens24.gr: Περιληπτικά ποια είναι η υπόθεση του βιβλίου “Πιάσε τ’ άστρα της ζωής”;

Joelle Lopinot:
Η ζωή θέλει θάρρος και η Τζόι νιώθει πλέον έτοιμη ν’ αποτολμήσει την ανατροπή της. Μια μέρα τα παρατάει όλα, γάμο, καριέρα και επιχειρήσεις, προκειμένου να ζήσει επιτέλους ό,τι είχε ονειρευτεί, δραπετεύοντας από την υποκρισία και το φθόνο.
Φεύγει για τα Σφακιά, να αναζητήσει τις ρίζες της. Εκεί, μακριά από τον «πολιτισμό», θα βρει την ανθρωπιά, θα αναζωπυρώσει ξεχασμένες, αληθινές αξίες, ενώ η γνωριμία με τον Λευτέρη θα της ανοίξει νέους ορίζοντες. Μεγάλα όνειρα, τοπία που μας ταξιδεύουν στην πιο άγρια περιοχή της Κρήτης, πλούσιες μυρωδιές και αλλεπάλληλες ανατροπές συνθέτουν μια ερωτική ιστορία όπου τα ψυχικά τραύματα συγκρούονται με την ευτυχία, η λογική με την καρδιά, ο κομφορμισμός με την τόλμη. Ένα μυθιστόρημα για τα πάθη, τις αδυναμίες, τις κρυφές αγωνίες, τις φιλοδοξίες, αλλά και για τις υπερβάσεις που απαιτεί η αγάπη. Εν κατακλείδι είναι ένας ύμνος στην ομορφιά της ζωής.


Athens24.gr: Πώς ξεκουράζομαι ψυχικά;

Joelle Lopinot:
Έκανα αρχικά άκρη ό,τι με έβλαπτε: οι αρνητικοί άνθρωποι που ρουφάνε την ενέργειά σου σαν βαμπίρ, τις ειδήσεις που σπέρνουν τον τρόμο και βοηθούν τους πολιτικούς να μας μετατρέψουν σε σκλάβους. Αντλώ καθημερινά όλη την ομορφιά του κόσμου κοντά στη θάλασσα, στον κήπο μου και στη φύση. Κάνω διαλογισμό για να αδειάσω από τυχόν αρνητικές σκέψεις και μοιράζω φως και αγάπη. Η μουσική επίσης με γεμίζει θετική ενέργεια και η καλή παρέα φυσικά!


Athens24.gr: Μια ευχή για την Ελλάδα;

Joelle Lopinot:
Να δει την τεράστια κοινωνική, ηθική και οικονομική κρίση σαν μια ευκαιρία να διορθώσει τα ελαττώματά της που είναι και η αιτία της καταστροφής της.
Είμαι αισιόδοξη, αρκετοί νέοι ήδη έχουν πάρει το τιμόνι της ζωής τους και με φρέσκες ιδέες πάνε μπροστά. Όλοι πρέπει ν’ ανασηκώσουμε τα μανίκια μας!----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμα της Μπερλινάλε 2019

  Ένα πρωτότυπο, επίκαιρο και γεμάτο χιούμορ ελληνικό ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (7-17 Φεβρουαρίου 2019). Συνεχίζοντας τη σταθερή πορεία της, η σκηνοθέτης Μαριάννα Οικονόμου παρουσιάζει το νέο της ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» στο πλαίσιο του Culinary Cinema της Μπερλινάλε, το τμήμα... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Δεκαπέντε πρεμιέρες που περιμένουμε το 2019

  Μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής και ιστορικά σχήματα, κλασικά έργα αλλά και πρωτοεμφανιζόμενες δραματουργίες, μεταφορές θρυλικών κινηματογραφικών ταινιών και ενδιαφέρουσες προτάσεις χορού και λυρικού θεάτρου, περιλαμβάνει η πολιτιστική ατζέντα του νέου χρόνου προσφέροντας στους θεατές μία πλούσια βεντάλια επιλογών. Το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ορισμένες από τις σημαντικότερες... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Το 23ο Παζάρι Βιβλίου 2019 έρχεται στην πλατεία Κοτζιά

  Το Παζάρι Βιβλίου που έχει αγαπήσει όλη την Αθήνα επιστέφει για 23η φορά και πάλι στην Πλατεία Κοτζιά (Δημαρχείο Αθήνας) με κεντρικό σύνθημα: «Το βιβλίο είναι η δύναμη σου», από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.) και τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), υπό την αιγίδα... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στον Ιανό

  Ο Ιανός με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου «Ποῦ νὰ βρῶ τὴν ψυχή μου…», Τόμος Γ', με υπότιτλο Ιδέες, του Μίκη Θεοδωράκη, μας προσκαλεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 18:00 σε ένα μαγευτικό αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη. Το βιβλίο αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Ποῦ νὰ βρῶ τὴν... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved