Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

11.03.2018

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κουντουρά: Αισιοδοξία για τις επιδόσεις τουρισμού και του 2018


Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της εθνικής τουριστικής πολιτικής, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αντιμετώπιση πάγιων προβλημάτων, αλλά και την αισιοδοξία της για τις επιδόσεις του κλάδου και για το 2018, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία βρίσκεται στο Βερολίνο με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ.

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές, η κυρία Κουντουρά έκανε λόγο για αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα της τάξης του 40% από το 2015, σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση εκτός της παραδοσιακής τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι «εάν υπάρξει σταθερότητα», το 2019 η Ελλάδα θα έχει τουρισμό καθ? όλη τη διάρκεια του έτους. Για τον σκοπό αυτό, είπε, το υπουργείο προωθεί προϊόντα εξειδικευμένου τουρισμού, πολιτιστικού, ιαματικού, θρησκευτικού, αθλητικού κ.λπ., εκπονεί πιλοτικά προγράμματα χειμερινού τουρισμού για προορισμούς που θεωρούνταν παραδοσιακά θερινοί (π.χ. Ρόδος, Κρήτη), ενώ διαπραγματεύεται συνεχώς με ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσει νέα πτητικά προγράμματα. Η κυρία Κουντουρά εξήγησε ακόμη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο όταν ολοκληρωθούν και οι εργασίες ανακαίνισης των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ αναφερόμενη στα νησιά που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την προσφυγική κρίση και στα οποία, όπως είπε, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή, επισήμανε ότι η κατάσταση έχει σε μεγάλο βαθμό αναστραφεί.

Η υπουργός Τουρισμού ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής τής κυβέρνησης τη βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της παγκόσμιας τάσης της «αυθεντικής εμπειρίας».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την αγορά της Γερμανίας, η υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για 25-30% αύξηση στις πρώιμες κρατήσεις και τόνισε ότι η Γερμανία ακολουθεί την τάση ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία τρία χρόνια, με συνεχή ρεκόρ στις αφίξεις και στα έσοδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της φορολόγησης κυρίως στα νησιά, η κυρία Κουντουρά αναγνώρισε τους περιορισμούς που τίθενται από το πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο βρίσκεται η χώρα και αναφέρθηκε σε πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης, τονίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ένταξη των νησιών στη διεθνή πρακτική για τη νησιωτική πολιτική. Παρόλες τις δυσκολίες, σημείωσε η υπουργός, την περασμένη χρονιά ο κλάδος του Τουρισμού σημείωσε 30% αύξηση στην κερδοφορία του, με σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης σε όλους τους τομείς, αν και, όπως είπε, η φοροδιαφυγή παραμένει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε ακόμη στις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί μύθο ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα ευνοείται από την κρίση στην Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική, καθώς είναι σημαντικό π.χ. να λειτουργεί ομαλά το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποτελεί κόμβο για πολλές από τις πτήσεις που καταλήγουν στην Ελλάδα ή να υπάρχει ηρεμία προκειμένου να μην διαταράσσεται η λειτουργία της κρουαζιέρας. «Θέλουμε σταθερότητα» τόνισε κατ' επανάληψη και ερωτηθείσα σχετικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή πρόβλημα για τον κλάδο, αλλά ότι το θέμα παρακολουθείται διαρκώς.

Στο πλαίσιο της ΙΤΒ, η Έλενα Κουντουρά συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ως κεντρική ομιλήτρια στην Υπουργική Συνάντηση για τον Δρόμο του Μεταξιού και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα φιλοξενήσει τη Διεθνή Συνάντηση για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2018, σε συνδιοργάνωση του υπουργείου Τουρισμού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην υπουργική συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 υπουργοί και αξιωματούχοι του κλάδου, αλλά και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών Ζούραμπ Πολολικασβίλι, με τον οποίο η υπουργός είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία και η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο και της εκλογής της Ελλάδας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Χέρτα Μύλερ: «Ο συγγραφέας διώκεται για αυτά που λέει η γλώσσα του»

  «Όλες οι δικτατορίες μετατρέπουν τον όρο 'πατρίδα'' σε ιδεολογική πατρίδα και ο συγγραφέας διώκεται για αυτά που λέει η γλώσσα του περί ιδεολογικής πατρίδος», είπε η γερμανόφωνη συγγγραφές Χέρτα Μύλερ, με καταγωγή από την Ρουμανία. Η συγγραφέας βρίσκεται στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Δήμου Αθηναίων -εν... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
  Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ (You Were Never Really Here)

  Ένας ψυχολογικά ασταθής βετεράνος, δουλεύει ως «ντετέκτιβ» που αναζητεί κορίτσια που έχουν εξαφανιστεί. Όταν ένας πολιτικός αναζητεί την ανήλικη κόρη του που έχει εξαφανιστεί, ο Joe αναλαμβάνει την υπόθεση, όμως τα πράγματα βγαίνουν εκτός έλεγχου. Οι εφιάλτες του Joe ξυπνούν, μια επικίνδυνη συνωμοσία αποκαλύπτεται και κανείς δεν ξέρει που... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Τον Ιούνιο ξεκινά το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

  Προ των πυλών βρίσκεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα εφαρμοστεί αρχικά σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, με το Ολυμπιείο να κάνει την αρχή τον Μάιο και από 1η Ιουνίου να ακολουθούν οι υπόλοιποι χώροι, δηλαδή Ακρόπολη και κλιτύες, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους, Κνωσός, Αρχαιολογικός... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2018: Τι θα «δούμε» στην Αθήνα

  Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θεσπίστηκε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου του 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Η έμπνευση για αυτή τη μέρα ανήκει στον έλληνα ποιητή, Μιχάλη Μήτρα, ο οποίος πρότεινε να εορτάζεται η ποίηση στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, ενώ η... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved