Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

21.04.2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Νικόλας Καραναστάσης: «συνήθως τραγουδάω με τα μάτια κλειστά και την ψυχή ανοιχτή»

O Νικόλας Καραναστάσης έγινε γνωστός, με τα πανέμορφα «Σταράκια». Στη συνέχεια αν και νέος στην ηλικία είναι πολλά υποσχόμενος. Ανήσυχο πνεύμα και δημιουργικό του αρέσει να εκφράζει τα συναισθήματά του μέσω της μουσικής και της γραφής. Είναι πολύ ελπιδοφόρο όταν βλέπεις νεολαίους με ψυχή, πάθος και διάθεση να υπηρετήσουν το όραμά τους. Είναι συγκινητική επίσης η υπομονή, η επιμονή και τα γερά και στέρεα βήματα που διακατέχονται το ένα το άλλο. Ο άνθρωπος αυτός είναι βέβαιο πως ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον.


Athens24.gr: Νίκο ποια θέση κατέχει η μουσική και το τραγούδι στην καθημερινότητά σου σε σχέση με τις υπόλοιπες ικανότητες – δραστηριότητές σου (θέατρο και συγγραφή).

Νικόλας Καραναστάσης: Εν αρχή είναι ο ήχος.Δεν μπορώ να φανταστώ μια μέρα χωρίς μουσική και τραγούδι ή μια μέρα χωρίς μια μεγάλη και διαρκή παύση, που κατά τη γνώμη μου είναι το αλατοπίπερο σε κάθε μουσική ανάγνωση.
Κάθε μου Project έχει ως βάση την μουσική και το τραγούδι ακόμα κι αν χρειαστεί να στήσω απλά μια σκάλα που αιωρείται στην μέση μιας πλατείας ή να εκδώσω ένα βιβλίο με εκατό λευκές σελίδες μονάχα. Η μουσική είναι πάντα η πρώτη ύλη.
Όλα κατά την γνώμη μου γύρω μας έχουν μια μουσικότητα, έναν κρυφό αναστεναγμό και μια αίσθηση πανηγυριού που είτε σε σηκώνει να χορέψεις είτε σε καθηλώνει σε μια καρέκλα να κοιτάζεις αμήχανα τους γύρω σου.
Αυτό θέλω να μεταδώσω στα έργα μου. Το Διονυσιακό dnaμας, που την μία μας απογειώνει και την άλλη μας στέλνει στα τάρταρα.


Athens24.gr: Το τραγούδι είναι κέφι, ανάγκη συναισθηματική ή ένα διάλειμμα στη ρουτίνα της καθημερινότητας;

Νικόλας Καραναστάσης: Νομίζω ότι είναι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, απλώς ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας, απαλλαγμένος από πρέπει και εγωισμούς. Μια μυσταγωγική πράξη εσωτερικής αναζήτησης, μία ευκαιρία να προσφέρουμε γυμνά τα μέσα μας στον έξω κόσμο. Συνήθως τραγουδάω με τα μάτια κλειστά και την ψυχή ανοιχτή.


Athens24.gr: Ποιο απ’ όλα σου τα τραγούδια θεωρείς πως θα αντέξει στο χρόνο για πάντα;

Νικόλας Καραναστάσης: Το επόμενο. Έτσι θέλω να λέω στον εαυτό μου κάθε φορά. Μου δίνει δύναμη να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο αυτή η προοπτική του να γράψω κάτι που θα μείνει για πάντα. Αυτός νομίζω ότι είναι ο πραγματικός σκοπός της δημιουργίας. Η αναζήτηση μιας κάποιας αιωνιότητας, με όχημα την τέχνη!


Athens24.gr: Το κοινό σ’ έχει αγαπήσει και αγκαλιάσει. Τί πιστεύεις πως αγαπά περισσότερο; Το ήθος και την αξιοπρέπειά σου, τη θεσπέσια φωνή σου ή το γεγονός πως ακολουθείς τα «θέλω» σου με συνέπεια και σεβασμό πρώτα στον εαυτό σου και στη συνέχεια στους θαυμαστές σου;

Νικόλας Καραναστάσης: Η σχέση που έχει αναπτυχθεί με το κοινό είναι μια ειλικρινής σχέση ανταλλαγής συναισθημάτων. Το κοινό κάθε φορά γίνεται μέρος της όλης δημιουργίας. Στην πραγματικότητα κάθε καλλιτέχνης υπάρχει μέχρι την στιγμή εκείνη που θα παραδώσει το έργο του στο κοινό. Από την στιγμή εκείνη και μετά το έργο δεν του ανήκει. Του ανήκει μοναχά η πρώτη ύλη.Το κοινό αποφασίζει για την πορεία του έργου.
Ένα τραγούδι ας πούμε.
Κάποιος θα κλάψει μαζί του, άλλος θα γελάσει, θα θυμηθεί κάτι από τις δικές του στιγμές. Θα το δεχθεί ή θα το απορρίψει.
Δεν υπάρχουν κατά την γνώμη καλά η κακά τραγούδια. Αυτό είναι μέγα λάθος. Είναι μοναχά δικαιολογίες που έχουμε εφεύρει για να απορρίψουμε την δημιουργία. Προσπαθώ απλά να δημιουργώ. Να δημιουργώ μαζί με το κοινό κάθε φορά και κάτι νέο.
Η αγάπη του κόσμου είναι το ομορφότερο συναίσθημα. Προσπαθώ να κάνω ένα βήμα την φορά Με χαμηλά το κεφάλι, χωρίς φανφάρες.
Δε με ενδιαφέρει ούτε νομίζω ότι θα με ενδιέφερε ποτέ να γίνω μέρος ενός συστήματος που δίνει τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές.
Ακολουθώ τους δικούς μου κανόνες με ήθος θεωρώ και συνέπεια και ίσως αυτό είναι που μετράει περισσότερο στην σύγχρονη εποχή. Η αλήθεια!
Από εκεί πηγάζουν λοιπόν όλα. Από την κρυμμένη εσωτερική μας αλήθεια.


Athens24.gr: Τί ρόλο παίζει το συναίσθημα στη ζωή σου;

Νικόλας Καραναστάσης: Ψαράκι με ωροσκόπο καρκίνο. Νομίζω αυτό τα λέει όλα.


Athens24.gr: Το γέλιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωής. Είσαι φιλαράκι με τον εαυτό σου;

Νικόλας Καραναστάσης: Δε νομίζω ότι τα έχω βρει ακόμη με τον εαυτό μου. Είναι ζηλιάρης, γκρινιάρης, εγωιστής και πολύ ρομαντικός για να καταφέρουμε να κάνουμε παρέα.
Γελάω πολύ. Ειδικά τελευταία με όσα συμβαίνουν. Στην Ελλάδα ζω.


Athens24.gr: Το βιβλίο σου αποτελεί περισσότερο ένα project τυπωμένο σε χαρτί παρά ένα βιβλίο, αναφέρεις. Μίλησέ μας για τη συγγραφή και το εν λόγω βιβλίο.

Νικόλας Καραναστάσης: Δεν ξέρω ακόμα για ποιό λόγο έγραψα αυτό το βιβλίο.
Γιατί να μοιραστεί κάποιος τις σκέψεις του με τόσους πολλούς άγνωστους εκεί έξω;
Κάθομαι και σκέφτομαι.
Αν ο καθένας μας έγραφε όσα ένιωθε σε ένα λευκό χαρτί και το άφηνε σε ένα παγκάκι στην μέση ενός πάρκου, ο κόσμος μας θα ήτανε διαφορετικός.
Ακόμη και αν δεν το διάβαζε ποτέ κανείς.


Athens24.gr: Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια;

Νικόλας Καραναστάσης: Είμαι ήδη στο στούντιο και ετοιμάζω το "Κρεβάτι" το νέο μου τραγούδι που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα με swing διάθεση και τη χαρά να συνεργαστώ σ’ αυτή την παραγωγή με μερικούς από τους καλύτερους κατά την γνώμη μου νέους μουσικούς αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα.
Προσωπικά, το αγαπάω λίγο περισσότερο από τα άλλα τραγούδια μου.
Έχει μια αίσθηση καθημερινότητας που όλοι λίγο πολύ την ζούμε.
Πιστεύω ότι ο καθένας μας κάπου μέσα από τους στίχους του θα δει ένα κομμάτι του εαυτού του.
Ξεκινάμε σιγά σιγά τις πρόβες για μια μουσικοθεατρική παράσταση στα πλαίσια του προγράμματος "Ανοιχτές πόρτες" σε συνεργασία με το Μέγαρο μουσικής και το Δημοτικό θέατρο Πειραιά και συγχρόνως ο Κύριος Σολ και η Κυρία Φα,τα δύο ερωτευμένα περιστέρια του νέου μου μουσικού project στήνουν ένα καλοκαιρινό ξέφρενο πάρτι σε όλη την Ελλάδα, από την Θράκη ως την Σύμη, ξεκινώντας από την Αθήνα το Σάββατο 21/4 στο Sousou.

----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  «5 μέρες στο Μουσείο» στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

  Από το 2013 που εγκαινιάστηκε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο χώρο του παλιού εργοστασίου δεν έχει σταματήσει να φιλοξενεί φιλόδοξα projects, που πάντα έχουν σκοπό να διευρύνουν τους ορίζοντες των επισκεπτών τους. Έτσι, αυτή την φορά δημιουργεί το «5 μέρες στο Μουσείο» που περιλαμβάνει δραστηριότητες για ενήλικες 65+, ανοίγοντας έτσι... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
  Colette

  Μετά τον γάμο της με τον επιτυχημένο παριζιάνο συγγραφέα γνωστό ως «Willy», η Sidonie-Gabrielle Colette μετακομίζει από τα περίχωρα της Γαλλίας στο καλλιτεχνικό μεγαλείο του Παρισιού. Λίγο αργότερα, ο Willy πείθει τη Colette να γράφει βιβλία γι 'αυτόν και να τα παρουσιάζει για δικά του, έτσι δημιουργείται το ημι-αυτοβιογραφικό... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Σημαντικά ευρήματα στο προϊστορικό Ακρωτήρι Θήρας

  Σημαντικά νέα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφικών εργασιών στο Ακρωτήρι Θήρας, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό την διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Χρ. Ντούμα, με τη χορηγία του Kaspesky Lab. Μεταξύ αυτών ένα μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο, δύο μαρμάρινοι πρωτοκυκλαδικοί κρατηρίσκοι,... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
  Το Σπίτι που Έχτισε ο Τζακ (The House That Jack Built)

  ΗΠΑ δεκαετία του '70. Ακολουθούμε τον εξαιρετικά ευφυή serial killer Jack για ένα διάστημα 12 ετών και βλέπουμε όλες τις δολοφονίες του που καθορίζουν την εξέλιξη του Jack ως serial killer. Βιώνουμε την ιστορία από την οπτική γωνία του Jack, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κάθε δολοφονία είναι ένα έργο... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved