Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

23.05.2018

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Χάρτινος Έρωτας»: Το νέο μυθιστόρημα της Ζοέλ Λοπινό που θέτει προβλήματα κοινωνικά, υπαρξιακά, συνείδησης, καθημερινά και διαχρονικά!


Ο πρώτος έρωτας δε σβήνει ποτέ. Κρύβεται στα µύχια του κορµιού µας σαν έµβρυο που λαχταρά να ζήσει. Ακόµη κι αν έχουν περάσει ολόκληρες δεκαετίες, η νοσταλγία πλανιέται στο µυαλό µας µαζί µε αναπάντητα ερωτήµατα, ίσως και µε την ελπίδα.

Η Νεφέλη συναντά τυχαία τον Κωνσταντίνο, τον πρώτο άντρα που αγάπησε πραγµατικά και ξαφνικά κατακλύζεται από ένα απρόσµενο πάθος. Ωστόσο είναι παντρεµένη και έχει δύο παιδιά –το ίδιο κι εκείνος– και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτή τη θύελλα συναισθηµάτων.

Η ζωή βέβαια, που µοιάζει να ξέρει τι κάνει και δεν αφήνει τίποτα να γίνεται τυχαία –η Νεφέλη το γνωρίζει καλά αυτό–, ίσως της στέλνει κάποιο µήνυµα για να της αποκαλύψει κάτι. Οι δύο ήρωες παγιδεύονται σ’ ένα λαβύρινθο µε προσωπικά, κοινωνικά, ακόµη και πολιτικά αδιέξοδα.

Θα χρειαστεί να αναµετρηθούν µε µεγάλα διλήµµατα και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, αν θέλουν να φτάσουν κάποτε στην έξοδο, όπου βρίσκεται και το βαθύτερο νόηµα των πραγµάτων.

Οφείλω να πω πως γοητεύτηκα και διάβασα το βιβλίο της απνευστί κατατάσσοντάς το σ’ ένα βιβλίο με πολύ ενδιαφέρον που είναι καλογραμμένο και καθόλου εύπεπτο ρομάντζο. Διαβάστε την κριτική που ακολουθεί και αγοράστε το. Αξίζει και θα με θυμηθείτε!


Κριτική:

Τα βιβλία της Ζοέλ Λοπινό κατατάσσονται στο είδος του “ψυχολογικού μυθιστορήματος”.
Εκ πρώτης όψεως, ο τίτλος του βιβλίου ίσως εκληφθεί από τον αναγνώστη σαν μια απλή ρομαντική ερωτική ιστορία, κατάλληλη να διαβαστεί το καλοκαίρι στις καταγάλανες θάλασσες. Θα διαψευσθεί πλήρως και θα αιφνιδιαστεί ευχάριστα.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πολυεπίπεδο που, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, η γνωστή συγγραφέας σε αφυπνίζει συνεχώς θέτοντας προβλήματα κοινωνικά, υπαρξιακά, συνείδησης, καθημερινά και διαχρονικά.

Η Ζοέλ Λοπινό είναι άτομο πνευματικό, εγκεφαλικό, αγαπά τη ζωή και τον άνθρωπο. Οι σελίδες της διαποτίζονται από έντονα αισθήματα, προβληματίζει, προτείνει λύσεις προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει, να πιστέψει, να ενδυναμωθεί και ν’ απελευθερωθεί από “τα πρέπει” και τα “δεν”. Έτσι θα οδηγηθεί στη λύτρωσή του.

Τελειώνοντας το βιβλίο, δεν μπορεί παρά ν’ ανατρέξει στη δική του ζωή, στο δικό του παρόν, για ν’ αναλογιστεί ποια απ’ αυτά που αναφέρονται τον αφορούσαν, τον αφορούν και θα τον αφορούν. Ενισχύεται από δυνατές σκέψεις, θωρακίζεται από τη βαθιά γνώση της σε θέματα ψυχολογίας, χαλυβδώνεται, πιστεύει στον εαυτό του συνειδητοποιώντας ότι ο ίδιος πρέπει να παλέψει με τα δικά του φαντάσματα όσο και του περιβάλλοντός του.

Η Ζοέλ Λοπινό φωνάζει: “Ποτέ δεν είναι αργά! Ξερίζωσε από μέσα σου τα τέρατα, πέταξε στο σκουπιδοντενεκέ σκουριασμένες και παρωχημένες θεωρίες και απόψεις “θα” και “πρέπει” που σου έχουνε επιβάλει. Εναντιώσου, αγωνίσου ειδάλλως, αν ρίξεις την ασπίδα, θα περάσεις μικρός, άοσμος, αδικημένος, πονεμένος απ’ αυτή τη ζωή.”
“Αναγνώστες”, βροντοφωνάζει η Λοπινό, “la vie est belle! Αρκεί να…”

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Γαλλίδα µε ελληνικές ρίζες από την πλευρά της µητέρας της, η Ζοέλ Λοπινό επέλεξε να ζήσει και να κάνει καριέρα στην Ελλάδα, τολμώντας να γράφει σε µια γλώσσα που δεν είναι η µητρική της.

Έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο της Γκρενόµπλ και στη Φιλοσοφική
Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός επί είκοσι χρόνια. Είναι µητέρα τεσσάρων παιδιών.

Από το 1996 αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή µυθιστορηµάτων και παραµυθιών.
Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και µαχητική στα θέµατα του ρατσισµού, της ισότητας των δύο φύλων, της κακοποίησης παιδιών και γυναικών.----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved