Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

19.11.2019

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Δείπνο Βασιλισσών» στο Θέατρο ΠΚ









Στην οδού Κασομούλη στο Νέο Κόσμο βρίσκεται το θέατρο ΠΚ. Είναι ένα θέατρο με σύγχρονο εξοπλισμό που προσφέρεται και αξιόλογες παραγωγές και βρίσκεται μόλις 4 λεπτά από το μετρό του Νέου Κόσμου.

Αυτή τη σεζόν φιλοξενεί διάφορες θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσα τους και η παράσταση «Δείπνο Βασιλισσών». Μια απολαυστική κωμωδία με σπαρταριστές ατάκες και ανατροπές που έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Βαλεντίνος Τσίλογλου.

Το «Δείπνο Βασιλισσών», είναι μια μαύρη και καυστική κωμωδία. Τρεις σύγχρονες γυναίκες, τρεις στενές φίλες, πληθωρικοί – εκκεντρικοί χαρακτήρες στα όρια του γκροτέσκου, συμβιώνουν για λίγες μέρες σε ένα σπίτι. Συνυπάρχουν στο βασιλικό ολόχρυσο – κυριολεκτικά – σαλόνι, συγκρούονται μεταξύ τους και δημιουργούν καταστάσεις με αφορμή ή χωρίς. Τρεις γυναίκες, μόνες, διαφορετικές μεταξύ τους, σχηματίζουν ένα ιδιόρρυθμο τρίγωνο, στην περίμετρο του οποίου κινείται το τρελοκομείο Ζαν, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ κομμωτικής και ηθοποιίας. Έχει άποψη για όλα, έχει άποψη για όλους – εκτός, ίσως, από τον εαυτό του. Η διαρκής κινητικότητά του, όμως, παγώνει, όταν κάνει την εμφάνισή του το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου, Κάρολος, ο μυστηριώδης νέος. Εισβάλλει αναπάντεχα στο τρίγωνο των γυναικών – που για την περίπτωση γίνεται τετράγωνο, με τον Ζαν – και η εμφάνισή του είναι καταλυτική σε πολλά επίπεδα και απελευθερωτική. Στο μαραθώνιο γέλιο έχουμε και την Μπέμπα, μητέρα της Αμαλίας που μας μαγεύει με τις βιτριολικές ατάκες της.

Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου παραγωγικός και πολυπράγμων, γράφει, σκηνοθετεί και παίζει με ξεχωριστή μαεστρία και εντυπωσιακά κάθε φορά αποτελέσματα. Γεμάτος έμπνευση και φαντασία δημιουργεί παραστάσεις που εντυπωσιάζουν. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ασχολείται δέκα χρόνια με το θέατρο επαγγελματικά και είναι βραβευμένος καθώς έλαβε δύο φορές το βραβείο κοινού στα Queer Theater Awards! Φέτος, μας παρουσιάζει το «Δείπνο Βασιλισσών» για δεύτερη φορά στο θέατρο ΠΚ, ανανεωμένο και πιο απολαυστικό από ποτέ, καθώς έχει προσθέσει χαρακτήρες και κείμενο.

Δεν ξέρω αν είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να σκηνοθετήσεις ένα έργο που έχεις γράψει ο ίδιος, αλλά το βέβαιο είναι πως στο «Δείπνο Βασιλισσών» η σκηνοθεσία του Τσίλογλου έχει υπηρετήσει κατά τον καλύτερο τρόπο το κείμενό του.

Ο ίδιος υποδύεται δεξιοτεχνικά τον Ζαν, που πασχίζει να πνίξει, τις ανασφάλειες και την έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης της ζωής του με μια διαρκή κινητικότητα και λόγο χειμαρρώδη. Αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί έχουν καθοδηγηθεί επιμελώς και τελικά δείχνουν τόσο ταυτισμένοι με τους χαρακτήρες που υποδύονται, ώστε δύσκολα φαντάζεται κανείς άλλους στην θέση τους.

Η Κλεοπάτρα της Χριστιάννας Ανανιάδου είναι πληθωρική, δεόντως αυτοκρατορική, με μια τεράστια φωνητική γκάμα. Οι εκφράσεις του προσώπου της περνάνε από το στυλ του ναζιάρικου μωρού στο στυλ της στρίγγλας πρώην συζύγου. Η Λούλα Τριανταφύλλου ως Αμαλία αποκαλύπτει εδώ και ξεδιπλώνει το ιδιαίτερο ταλέντο της να περνάει με ευκολία από τους κωμικούς τόνους σε έντονα «δραματικούς», μέσα στο ίδιο έργο και να μεταδίδει κάθε φορά την ιδιοσυγκρασία και την συναισθηματική της κατάσταση στον θεατή. Η Ζωή Χριστοδουλάκη, ευλύγιστη και όμορφη, αναδεικνύει μιαν Ελισάβετ, με βασιλικό αέρα, με τσαχπινιά κοσμογυρισμένης, με γλώσσα, που κόβει και ράβει, με υπερχειλίζουσα επί σκηνής σεξουαλικότητα και αφήνει σύξυλους τους θεατές να αγωνιούν ως πού θα φτάσει η εκφραστικότητα του προσώπου της. Η Καίτη Βαρβαρέσου στον ρόλο της Μπέμπας αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή. Μαγεύει μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου της, χωρίς να πει ούτε λέξη. Όταν ανοίγει το γλυκό της στοματάκι, δημιουργεί εντάσεις και ρίχνει κατάρες στη κόρη της. Ο Κάρολος του Λεωνίδα Μικρόπουλου, κρύβει μυστήριο εισβάλοντας απροσδόκητα στην ζωή των υπολοίπων δημιουργώντας την απόλυτη αναστάτωση, βγαίνοντας την κρίσιμη στιγμή κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά από τα ρούχα του.

Στην ουσία όλοι οι χαρακτήρες του Τσίλογλου είναι σουρεαλιστικά πλασμένοι και αναμετρώνται με την πραγματικότητα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κορύφωση του δείπνου, όπου ο Κάρολος – ο οποίος είναι αυτός που έχει φέρει και την αναστάτωση –δείχνει να μένει ίδιος και απλώς ανίδεος για τα περίπλοκα της ζωής. Αντίθετα, οι άλλοι χαρακτήρες, αποδομούνται και φανερώνουν τις αλήθειες που έκρυβαν τόσο καιρό.

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τα εκπληκτικά κοστούμια της παράστασης, που είναι κυριολεκτικά αδύνατον να περάσουν απαρατήρητα. Με τον τρόπο τους πρωταγωνιστούν κι αυτά, τονίζοντας τους σουρεαλιστικούς χαρακτήρες του έργου. Συνολικά και συμπερασματικά το «Δείπνο Βασιλισσών» αποτελεί μιαν ολοκληρωμένη ψυχαγωγική πρόταση, που προσφέρει την απόλαυση, που υπόσχεται, δικαιώνει τους συντελεστές και αξίζει σίγουρα την προσοχή μας.


______________

Παραστάσεις: Πέμπτη στις 21:15

Τιμή Εισιτηρίου: 13 Ευρώ (κανονικό) | 10 Ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, ΑΜΕΑ και ανέργους)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Παίζουν: Xριστιάννα Ανανιάδου, Καίτη Βαρβαρέσου, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Λούλα Τριανταφύλλου, Βαλεντίνος Τσίλογλου, Ζωή Χριστοδουλάκη

Κείμενο - Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Βαλεντίνος Τσίλογλου

Ενδυματολογία – Κατασκευή κοστουμιών: Μάριος Καραβασίλης & Γιώργος Λιγνός

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κουστιμπής

Σκηνικά: Βαλεντίνος Τσίλογλου

Φωτογραφία - Promo Video: Γιάννης Βολιώτης - Full Frame

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ
Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2
Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο: 210 – 9011677



----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα


 • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  Τι αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google το 2019

  Όλα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των Ελλήνων το 2019 αποκαλύπτει η καθιερωμένη ετήσια δημοσιοποίηση από τη Google των πιο συχνών αναζητήσεων που έγιναν στη χώρα μας μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησής της (Year In Search 2019). Πρώτη στις γενικές αναζητήσεις ήταν η Eurovision, στη δεύτερη θέση οι εκλογές (κυρίως... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», στο Μουσείο Μπενάκη

  Την αρχαιολογική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» εγκαινιάζουν την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου (ώρα 8 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 8 Μαρτίου... συνέχεια
 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  Έντεκα νέα δρομολόγια της Aegean Airlines το 2020

  Έντεκα νέα δρομολόγια θα προσθέσει για το 2020 Aegean Airlines στο συνολικό της πρόγραμμα σε διεθνείς προορισμούς από τις βάσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και τη νέα βάση της Κέρκυρας, εντάσσοντας, επίσης, τρεις νέους προορισμούς, το Μπέρμινχαμ, την Πάφο και το Μπιλμπάο. Παράλληλα, η Aegeanαεροπορική εταιρία σχεδιάζει για το... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
  Οι Δύο Πάπες (The Two Popes)

  Απογοητευμένος με τις ιδέες και τις καταστάσεις που επικρατούν στην εκκλησία, ο Καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο (ο σημερινός Πάπας Φραγκίσκος) ζητά άδεια από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ το 2012, για να αποσυρθεί. Οι δύο άντρες βρίσκονται σε μια άτυπη κόντρα εδώ και κάποια χρόνια, όταν και οι δύο διεκδικούσαν το... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved