08
03
2024
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κριτική: Κάποια Μέρα θα Πούμε τα Πάντα ο Ένας στον Άλλον (Irgendwann Werden wir Uns Alles Erzählen)

Ένα ζεστό καλοκαίρι του 1990 στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μια 19χρονη κοπέλα ζει στο αγρόκτημα των γονιών του αγοριού της. Όταν γνωρίζει τον αρκετά μεγαλύτερό της Henner ξεκινά μια σχέση μαζί του.
Ένα ζεστό καλοκαίρι του 1990 στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μια 19χρονη κοπέλα ζει στο αγρόκτημα των γονιών του αγοριού της. Όταν γνωρίζει τον αρκετά μεγαλύτερό της Henner ξεκινά μια σχέση μαζί του.

Κριτική:

Αρχικά η ιστορία φαίνεται ότι δεν έχει κάποιο ουσιώδη σκοπό και κανένα στόχο για τους χαρακτήρες, καθώς δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει ο βασικός χαρακτήρας.

Στην ουσία ο απόηχος της περίληψης γίνεται κατά καιρούς το βασικό θέμα και ενώ όλο αυτό συμβαίνει στο παρασκήνιο, ο κεντρικός μας χαρακτήρας έχει ένα "ερωτικό" ξύπνημα. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως η ταινία έχει πολλές γυμνές σκηνές και ίσως κάποιοι θεατές αισθανθούν άβολα, ειδικά όταν το παρακολουθούν με άλλους στον κινηματογράφο.

Η ταινία βέβαια θυμίζει κάπως την ιστορία της lolita, βέβαια ο χαρακτήρας είναι 18 ετών και μιλάμε για ένα διαφορετικό πλαίσιο και ειδικά ιστορικό. Σίγουρα, με αυτό που θα προβληματιστεί ο θεατής είναι το δράμα που περιβάλλει την ηρωίδα και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολη διέξοδος από αυτό.

Μην ξεχνάμε όμως και το πολιτικό σκέλος της ταινίας, καθώς η ταινία εξελίσσεται το καλοκαίρι του 1990, λίγους μήνες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όταν όλοι έψαχναν να βρουν τα πατήματά τους στη νέα τους ζωη.

Εν κατακλείδι, αυτή η ταινία, παρόλα τα προβλήματά της, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα και όχι μόνο για τον κατά τα άλλα συχνά άψυχο γερμανόφωνο κινηματογράφο!

- Σκηνοθεσία: Emily Atef

- Σενάριο: Emily Atef, Daniela Krien, Daniela Krien (βιβλίο)

- Ηθοποιοί: Marlene Burow, Felix Kramer, Cedric Eich, Silke Bodenbender, Florian Panzner, Jördis Triebel, Christian Erdmann, Christine Schorn, Axel Werner

- Διάρκεια: 129 λεπτά

Σταυρούλα Λούρου