Tuesday, 30 April 2024
22
04
2024
Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους της έως το 2050, έχει θεσπίσει ένα σύνολο κανονισμών και τεχνολογιών, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ο λεγόμενος GSR ή Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αυτοκίνηση και έχει να κάνει με όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την μείωση των ατυχημάτων σε περίπτωση λάθους του οδηγού. Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είναι υποχρεωτική στα αυτοκίνητα η έξυπνη ειδοποίηση ταχύτητας ISA, η οποία προειδοποιεί ακουστικά και οπτικά τους οδηγούς όταν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας. Στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μια ομοιόμορφη προσέγγιση, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εγκαταστήσουν μια κάμερα υπερύθρων που σαρώνει την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού του οδηγού για απώλεια προσοχής, ακολουθούμενη από μια προειδοποίηση. Αυτή η μορφή ενεργού συστήματος θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι λιγότερο δαπανηρές λύσεις δεν θα ισχύουν. Εάν μια αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να προχωρήσει σε πωλήσεις των υφιστάμενων μοντέλων με την συγκεκριμένη τεχνολογία, τότε θα πρέπει να τα εξοπλίσει εκ των υστέρων μ'ένα σύστημα ανίχνευσης και αυτό όχι αργότερα από τον Ιούλιο του 2026. Το πακέτο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στοιχίζει αρκετά. Αυτό ίσως συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων. Η κατηγορία αυτοκινήτων που επηρεάζεται περισσότερο θα η B-SUV κατηγορία, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς και τα οχήματα χαμηλού περιθωρίου κέρδους που ίσως να μην μπορέσουν να απορροφήσουν την επιπλέον τιμή. Επί του παρόντος, η ανίχνευση υπνηλίας εντοπίζεται σε αυτοκίνητα που έχουν αυξημένα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η κόπωση του οδηγού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Το σύστημα αποτελεί σημείο αναφοράς και των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα ατυχήματα στους δρόμους. Μάλιστα στα αυτοκίνητα που θα έχουν αυτή την τεχνολογία ίσως να παρέχεται επιπλέον έκπτωση. Το σίγουρο είναι ότι η πλήρης εφαρμογή του GSR θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα. Τα σημερινά αυτοκίνητα που διαθέτουν ειδοποιήσεις για υπνηλία του οδηγού πολλές φορές γίνονται υπερβολικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τον οδηγό στην απενεργοποίησή τους. Όμως η διακοπή της λειτουργίας θα είχε το αντίθετο από το στοχευμένο αποτέλεσμα της ΕΕ για την ασφάλεια. Επομένως, οι πολιτικές των αυτοκινητοβιομηχανιών για τα αυτοκίνητα ίσως να χρειάζονται επανεξέταση και προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας τους, για να αποτρέψουν την απενεργοποίηση των συστημάτων από τους οδηγούς.
more
19
04
2024
Το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου θέλουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, να ζούμε έντονες στιγμές και εμπειρίες ψυχαγωγίας και να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο μαζί με την οικογένειά μας και όλους όσους αγαπάμε, αποτέλεσε, σύμφωνα με την εταιρεία, την πηγή έμπνευσης για τη διαμόρφωση των νέων οικογενειακών προγραμμάτων της. Τα νέα προγράμματα “ Nova Family” που σημειωτέον, απευθύνονται τόσο σε νέους όσο και σε υφιστάμενους πελάτες σταθερής και κινητής, στοχεύουν να παρέχουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, στην καλύτερη δυνατή τιμή και με την καλύτερη δυνατή εμπειρία, εκπληρώνοντας την ανάγκη των νοικοκυριών για αδιάλειπτη συνδεσιμότητα, χωρίς συμβιβασμούς. Η φιλοσοφία των νέων “ Nova Family” προβλέπει ότι αν έχεις σύνδεση σταθερής και κινητής, μπορείς να προσθέσεις περισσότερα μέλη της οικογένειας και να δεις τις τιμές να πέφτουν ακόμη περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος κάτοχος του λογαριασμού μπορεί να επιλέξει ένα από τα παρακάτω προγράμματα: α) Unlimited Ομιλία&SMS+ 10GB στα 18 ευρώ, β) Unlimited Ομιλία&SMS+ 20GB στα 21 ευρώ και γ) Unlimited All στα 27 ευρώ και για κάθε επιπλέον γραμμή που προσθέτει στο οικογενειακό πρόγραμμα (έως και 4 επιπλέον γραμμές), να δει την τιμή να μειώνεται, όπως εμφανίζεται παρακάτω: - Unlimited Ομιλία&SMS+ 10GB στα € 16 - Unlimited Ομιλία&SMS+ 20GB στα € 18 - Unlimited All στα € 21 H Nova επισημαίνει πως «η δομή των νέων προγραμμάτων τα καθιστά ιδανική οικογενειακή επιλογή στην κινητή τηλεφωνία» και ότι εκτός από οικονομία προσφέρουν και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνδεσιμότητας μεταξύ των μελών της οικογένειας. Συγκεκριμένα προσφέρουν: - Απεριόριστη ομιλία και SMS: Απεριόριστη ομιλία και μηνύματα σε όλα τα προγράμματα  -Απλοποιημένη χρέωση: Ένας λογαριασμός για όλες τις οικογενειακές συνδέσεις, διευκολύνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης και πληρωμής - Εξατομίκευση: Ευελιξία για κάθε μέλος της οικογένειας να επιλέξει το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του, διασφαλίζοντας βέλτιστη ικανοποίηση. Ο Μιχάλης Αναγνωστάκος, Chief Marketing Officer της Nova, με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα νέα προγράμματα Nova Family αποτελούν απόδειξη της αφοσίωσής μας στην καινοτομία και την ικανοποίηση των πελατών. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου θέλουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, να ζούμε έντονες στιγμές και εμπειρίες ψυχαγωγίας και να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο μαζί με την οικογένειά μας και όλους όσους αγαπάμε. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε τα προγράμματα Nova Family, όπου κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά θα μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη τεχνολογία, στην καλύτερη δυνατή τιμή, με την καλύτερη δυνατή εμπειρία».
more
10
04
2024
Ειδικότερα, αναφορικά με το επιχειρείν το ποσοστό ασφάλισης στον τομέα του cyber attack, ενός κλάδου με ραγδαία ανάπτυξη, ανέρχεται μόλις στο 12%. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε επίπεδο Ευρώπης φθάνουν το 60% περίπου στις κατοικίες και 70% στο επιχειρείν. Την ίδια στιγμή ο ασφαλιστικός κλάδος στον τομέα του επιχειρείν βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις. Ειδικότερα, η ιδιωτική ασφάλιση απαιτεί άμεσα εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές, αναδιάρθρωση στην στρατηγική και τον σχεδιασμό της και επιπλέον καινοτομία και δημιουργικότητα που θα φέρουν την ασφαλιστική αγορά σε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, όπως επισήμανε, μιλώντας σε εκδήλωση του Fortune Network Greece, ο Κωνσταντίνος Καρoύσης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας The Business Insurance, που αποτελεί ασφαλιστικό βραχίονα του Ομίλου GPA ecosystem of companies. Παράλληλα, τόνισε ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση θα πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει και να δρα περισσότερο επιχειρηματικά με κύριο γνώμονα την ανάγκη του πελάτη με βάση πάντα το διαθέσιμο εισόδημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένη η εκπαίδευση σε νέα προϊόντα που άπτονται σε νέους κινδύνους και η αλλαγή νοοτροπίας περνώντας από τον παραδοσιακό στον ψηφιακό τρόπο εργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της The Business Insurance, αναφέρθηκε και στη διαφορετική προσέγγιση που απαιτείται με σύμμαχο την τεχνολογία η οποία θα δώσει τις απαιτούμενες λύσεις στις ελληνικές οικογένειες και τις ελληνικές επιχειρήσεις ταυτόχρονα απέναντι στις νέο-εμφανιζόμενες απειλές όπως η υγειονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική αστάθεια και η οικονομική αβεβαιότητα. Κλείνοντας της τοποθέτησή του ο κ. Καρούσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν συνθέσουμε όλα τα παραπάνω, θα ανεβάσουμε σε άλλο επίπεδο την επικοινωνία με τον Έλληνα πολίτη και επιχειρηματία, αναπτύσσοντας περεταίρω τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο την καλλιέργεια της κουλτούρας της ασφαλιστικής συνείδησης όλων».
more
05
04
2024
«Προγραμματίζουμε να αρχίσουμε την επισήμανση των περιεχομένων που έχουν δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη τον Μάιο του 2024», δήλωσε η Μόνικα Μπίκερτ, αντιπρόεδρος επιφορτισμένη με τις πολιτικές περιεχομένου της Meta, μέσω μιας ανάρτησης στο επίσημο blog της εταιρείας. Επισήμανε ότι η ετικέτα "Made with AI" θα εφαρμοστεί σε περισσότερα περιεχόμενα σε σύγκριση με το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, ηχητικών αρχείων και φωτογραφιών. Η πλατφόρμα θα επισημαίνει αυτά τα περιεχόμενα εάν εντοπίσει «δείκτες ποιότητας φωτογραφίας Τεχνητής Νοημοσύνης σύμφωνους με τους κανόνες της βιομηχανίας» ή αν «χρήστες αναφέρουν πως δημοσιεύουν στο διαδίκτυο περιεχόμενα που έχουν παραχθεί με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης», πρόσθεσε. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, αναφέρει ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα περιεχόμενα που έχουν τροποποιηθεί με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, ακολουθώντας τη σύσταση του εποπτικού συμβουλίου της. Υπογραμμίζει ότι η διαφάνεια και η προσθήκη επιπλέον πληροφοριών αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για τη διαχείριση των τροποποιημένων περιεχομένων, αποφεύγοντας τον κίνδυνο αδικαιολόγητου περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης. Παρ' όλα αυτά, η Meta διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να απομακρύνει από τις πλατφόρμες της κάθε περιεχόμενο, ανεξάρτητα εάν έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο ή με την αρωγή της ΤΝ, που παραβιάζει τους κανόνες της σχετικά με την παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, τον εκφοβισμό, την παρενόχληση, τη βία ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική της κοινότητάς της. Η εταιρεία επικαλείται επίσης τη συνεργασία της με «περίπου 100 ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων» για τον εντοπισμό «ψευδών ή παραπλανητικών» περιεχομένων που δημιουργούνται με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Προηγουμένως, η μητρική εταιρεία του Facebook είχε δηλώσει την πρόθεσή της να επισημαίνει κάθε φωτογραφία που δημιουργείται με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, μια κίνηση που έρχεται ως απάντηση στην πρόκληση της παραπληροφόρησης. Άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google και η OpenAI έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες δεσμεύσεις.
more
23
03
2024
Στόχος της νέας νομοθεσίας, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο, είναι να προστατέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, αλλά και να ενισχύσει παράλληλα την καινοτομία και να αναδείξει την Ευρώπη ως πρωτοπόρο δύναμη στον τομέα αυτόν. Γι' αυτό τον σκοπό, ο Κανονισμός ορίζει διαφορετικές υποχρεώσεις για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις που ενέχει η χρήση τους. «Ο Κανονισμός είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο, πιο ολοκληρωμένο και πιο επιδραστικό ρυθμιστικό βήμα που έγινε σε διεθνές επίπεδο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια Δικαίου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Δικαίου της Πληροφορίας/Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για «ιστορικό βήμα προώθησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δύο στόχων που δεν συμβαδίζουν εύκολα» κάνει λόγο ο Γιώργος Παγουλάτος, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Από την πλευρά της, η Φερενίκη Παναγοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος και εκείνη της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζει ότι «ο Κανονισμός αποσκοπεί σε μια ρύθμιση που προωθεί την αγορά σεβόμενη ταυτόχρονα τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ασφάλεια». Θετική είναι και η αποτίμηση τριών κορυφαίων ερευνητών της τεχνητής νοημοσύνης. «Η νομοθεσία αυτή είναι σημαντική και η Ευρώπη πρωτοπορεί», τονίζει ο Πέτρος Κουμουτσάκος, πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Χάρβαρντ, ενώ ο Γιώργος Παππάς, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια κάνει λόγο για ένα «εξαιρετικό επίτευγμα, που θα προστατέψει τους Ευρωπαίους από τα νέα ρίσκα της τεχνητής νοημοσύνης». Ο Ιωάννης Πήτας, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τονίζει ότι «η νομοθετική ρύθμιση της χρήσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι επιτακτική ανάγκη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπόρησε στον τομέα αυτό». Τι προβλέπεται Μετά την ψήφισή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τους επόμενους μήνες, ο Κανονισμός θα γίνει νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται σε 24-36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του. Ο Κανονισμός ορίζει διαφορετικές υποχρεώσεις για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις που ενέχει η χρήση τους. Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες απαγορεύουν ορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι τα συστήματα βιομετρικής κατηγοριοποίησης που βασίζονται σε ευαίσθητα χαρακτηριστικά και η μη στοχοθετημένη συλλογή εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων. Θα απαγορεύονται, επίσης, η αναγνώριση συναισθημάτων στον χώρο εργασίας και τα σχολεία, η κοινωνική βαθμολόγηση, η προληπτική αστυνόμευση (όταν βασίζεται αποκλειστικά στη δημιουργία προφίλ ενός ατόμου ή στην αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του) και η τεχνητή νοημοσύνη που χειραγωγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά ή εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία των ανθρώπων. Επιπλέον, θεσπίζονται σαφείς υποχρεώσεις για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, λόγω της σημαντικής δυνητικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν. Ο Κανονισμός θέτει ορισμένες εξαιρέσεις για τις Αρχές επιβολής του νόμου. Για παράδειγμα, απαγορεύει, κατ' αρχήν, τη χρήση βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης προσώπου από τις Αρχές επιβολής του νόμου, ωστόσο, κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η χρήση αυτών των συστημάτων «σε εξαντλητικά απαριθμούμενες και στενά καθορισμένες περιστάσεις», όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Παντείου, Φερενίκη Παναγοπούλου. «Ο Κανονισμός κατηγοριοποιεί τα συστήματα με βάση τον κίνδυνο, διαβαθμίζοντας το επίπεδο ρύθμισης σε συνάρτηση με το επίπεδο κινδύνου που ενέχουν τα διάφορα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι να αποφύγει τόσο την υπορύθμιση (που αποτυγχάνει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις άλλες αξίες), όσο και την υπερρύθμιση (που περιστέλλει την καινοτομία και την αποτελεσματική λειτουργία της ενιαίας αγοράς)», εξηγεί. Ωστόσο, η κ. Παναγοπούλου θέτει τον προβληματισμό ότι «η προσέγγιση βάσει καταλόγου και όχι βάσει αρχών για τον καθορισμό τού κατά πόσον ένα σύστημα χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου δεν είναι απροβλημάτιστη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαριθμηθούν, εκ των προτέρων, οι εφαρμογές των συστημάτων που απειλούν με σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, τα συστήματα που αυτήν τη στιγμή χαρακτηρίζονται ως χαμηλού κινδύνου ενδεχομένως να μην υπόκεινται σε ρύθμιση που επαρκεί για την αποτροπή παραβιάσεων δικαιωμάτων. Το ελάττωμα αυτό ενισχύεται από τις ανησυχίες ότι οι διατάξεις του νόμου ενδέχεται να εκτοπίσουν πιο απαιτητικές προστασίες δικαιωμάτων που παρέχονται από άλλους νόμους της ΕΕ, και τις πιο απαιτητικές προστασίες δικαιωμάτων που έχουν θεσπιστεί σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη μέλη». Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου, διευκρινίζει από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Κανονισμός δεν θα εφαρμόζεται στα ερευνητικά προγράμματα για να μην σταματήσει η έρευνα. Την ίδια ώρα όμως, «όταν θέλεις να βγάλεις κάτι μετά στην αγορά, αυτό πρέπει να είναι σύμφωνο με τους κανόνες. Άρα, μπορεί στην έρευνα να μην είσαι υποχρεωμένος να το ακολουθήσεις, αλλά αυτό που θα προκύψει μετά ως αποτέλεσμα, για να εφαρμοστεί ως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τον Κανονισμό». Σημαντικό στοιχείο του Κανονισμού είναι, όπως τονίζει η κ. Μήτρου, το μέτρο της εξωεδαφικής εφαρμογής. Δηλαδή θα εφαρμοστεί στους παρόχους, οι οποίοι θα διαθέτουν συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη σε χώρα της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ ή σε τρίτη χώρα, θα εφαρμοστεί σε χρήστες συστημάτων εντός της ΕΕ, ανεξάρτητα από το πού έχει παραχθεί το σύστημα, αλλά ακόμα και σε παρόχους ή χρήστες συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται σε τρίτη χώρα, όταν τα στοιχεία εξόδου που παράγει το σύστημα (τα αποτελέσματα της ανάλυσης δηλαδή) χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. «Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στον αυτοματισμό πολλών πραγμάτων και χρειάζεται. Παράλληλα, βασίζεται πολύ σε στατιστική και δεδομένα και ανθρώπινες προκαταλήψεις (όπως το είδος δεδομένων, οι αλγόριθμοι).Όμως, η κατάχρηση αυτού του αυτοματισμού μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην αντιμετώπιση προσωπικών θεμάτων και χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο», εξηγεί ο Πέτρος Κουμουτσάκος, πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Χάρβαρντ, ο οποίος σήμερα ασχολείται σε βάθος με το συνδυασμό μαθηματικών και υπολογιστικών μεθόδων με την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος: «Νομίζω πως όσο προχωράμε, θα καταλαβαίνουμε περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, τις δυνατότητες και τη χρήση της και νομίζω πως θα χρειαστούμε και άλλες νομοθετήσεις». Μάλιστα, ο Γιώργος Παππάς, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με εξειδίκευση μεταξύ άλλων στα ερευνητικά πεδία της ρομποτικής και της μηχανικής μάθησης για ασφαλή κυβερνοφυσικά συστήματα, αναφέρει από την πλευρά του ότι από τη συγκεκριμένη νομοθεσία «θα επηρεαστεί αντίστοιχη νομοθεσία και στην Αμερική». «Το AI Act είναι το πρώτο, σε παγκόσμιο επίπεδο, νομικό πλαίσιο ρύθμισης του πεδίου της Τεχνητής Νοημοσύνης, κατά τρόπο που να αξιοποιεί τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητές της, θεσπίζοντας όμως παράλληλα ένα αυστηρό πλαίσιο αντιμετώπισης των υψηλού ρίσκου εφαρμογών της και εγγυήσεων προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, της δημόσιας σφαίρας και της δημοκρατίας», σχολιάζει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παγουλάτος, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στην επιτακτική ανάγκη που υπήρχε για νομοθετική ρύθμιση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης αναφέρεται και ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA), Ιωάννης Πήτας, υπενθυμίζοντας «τις δυσλειτουργίες και τους κινδύνους που παρουσιάστηκαν διεθνώς από την έλλειψη επαρκούς ρύθμισης, για παράδειγμα των κοινωνικών μέσων». Επίσης, αναδεικνύει ένα από τα σημαντικά σημεία του Κανονισμού, την πρόβλεψη Αποθετηρίου Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, που είχε προταθεί εδώ και πολύ καιρό από την Ακαδημία AIDA. Οι προκλήσεις του Κανονισμού Ωστόσο, ο κ. Πήτας θέτει τον προβληματισμό εάν ο Κανονισμός «είναι ο σωστός τρόπος για την προστασία των πολιτών από αρνητικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης και για την προαγωγή μιας αξιόπιστης εκδοχής της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή της». Όπως επισημαίνει, «ο νόμος στηρίζεται στην έννοια του ρίσκου χρήσης ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Όμως το ρίσκο δεν μπορεί να οριστεί με αντικειμενικό και μετρήσιμο τρόπο, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν δεδομένα. Ακόμα χειρότερα, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ψεύτικων εικόνων για πολιτική παραπληροφόρηση και για την παραγωγή έργων ψηφιακής τέχνης. Επομένως, κάθε κατηγοριοποίηση ενός συστήματος σε υψηλό ρίσκο μπορεί να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια. Τυχόν αδρανοποίηση του Κανονισμού για τέτοιους λόγους θα είναι καταστροφική». Η Λίλιαν Μήτρου εστιάζει τον κύριο προβληματισμό της στο κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση «και κάθε ρύθμιση τεχνολογίας αυτή τη στιγμή μπορεί να συμβαδίσει με την εξέλιξη. Αν αυτές οι ρυθμίσεις που έχουν στο μυαλό τους αυτή τη φάση της τεχνολογικής εξέλιξης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και τη μελλοντική εξέλιξη. Υπάρχουν πρόνοιες στον κανονισμό που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εμπλουτίσει τους κανόνες, αλλά το βασικό μοντέλο έχει σχεδιαστεί για την τεχνολογική εξέλιξη που έχουμε τώρα». Επιπλέον, η κ. Μήτρου τονίζει ότι πρόκληση θα αποτελέσει η εφαρμογή του Κανονισμού από την κάθε χώρα της ΕΕ, καθώς οι χώρες θα ορίσουν μόνες τους τις Αρχές που θα αναλάβουν την εφαρμογή. «Κάποιες χώρες θα ορίσουν τις Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κάποιες άλλες μπορεί να κάνουν άλλες ανεξάρτητες Αρχές, κάποιες άλλη τρίτη επιλογή. Το πώς κάθε Αρχή θα εφαρμόσει τη νομοθεσία θα είναι διαφορετικό, οπότε δεν θα είναι χωρίς πρόβλημα η εφαρμογή», εξηγεί. Θα μπορέσει όμως τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει την τεχνολογική ανάπτυξη των ΗΠΑ ή της Κίνας; Αυτός είναι ένας από τους κύριους προβληματισμούς που συνοδεύουν την ψήφιση του AI Act. «Το μεγάλο δίλημμα είναι κατά πόσο αυτή η νομοθεσία θα μειώσει την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καινοτομεί σε σχέση με τις ΗΠΑ ή με την Κίνα. Η επόμενη δεκαετία θα δείξει», απαντά ο Γιώργος Παππάς από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργος Παγουλάτος, παρατηρεί ότι ο Κανονισμός «υπηρετεί τη φιλοδοξία της Ευρώπης να αναδείξει διεθνώς ισχυρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να ανταγωνιστεί τις ως τώρα υπερέχουσες εταιρίες των ΗΠΑ και της Κίνας. Διεθνής ανταγωνιστικότητα και προστασία των δικαιωμάτων δεν είναι στόχοι που εύκολα συμβαδίζουν, αλλά η AI Act συνιστά ιστορικό βήμα προώθησης και των δύο αυτών επιδιώξεων». «Τυχόν υπερρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης, που ήδη υστερεί στον τομέα αυτόν. Η τιμωρητική λογική δεν είναι πάντα αποτελεσματική, ούτε πάντα χρήσιμη», απαντά ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Πήτας και περιγράφει ότι «ήδη στα πανεπιστήμια έχουμε προβλήματα συλλογής δεδομένων έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, λόγω της υπερρύθμισης (κανονισμός GDPR)». Ο κ. Πήτας θέτει την πρόταση η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μια πολιτική ανταμοιβής της υγιούς έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης. «Μπορεί για παράδειγμα να υιοθετήσει ένα νομικό πλαίσιο διαφανούς χρήσης των προσωπικών ή εταιρικών δεδομένων για ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με οικονομική ανταμοιβή των κατόχων τους (δηλαδή των πολιτών, σε εθελοντική βάση) από όσες εταιρίες ωφελούνται από τη χρήση των δεδομένων αυτών. Κάτι τέτοιο και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα ωφελήσει και θα δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια αγορά δεδομένων». «Είναι μια συνταγματική επιλογή στο τι χώρα θέλεις να ζεις», επισημαίνει από την πλευρά της η κ. Μήτρου. «Βεβαίως και έχει κόστος. Θέλει μια άσκηση, και ερευνητική και επιχειρηματική και θέλει όντως και μια επένδυση. Δεν είναι απλό, αλλά γίνεται. Μπορείς να συνδυάσεις την καινοτομία με τα θεμελιώδη δικαιώματα». Επίσης, προσθέτει ότι «η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντική, τα συστήματα δεν παράγονται μόνο για την Κίνα, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ, αλλά και για τους καταναλωτές στην Ευρώπη, και εκεί εστιάζεται και η λογική της ΕΕ».
more
20
03
2024
Τα στοιχεία αυτά ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πολλά ακόμη θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Balkan eCommerce Summit που διοργανώνεται στις 4 και 5 Απριλίου 2024 στη Σόφια της Βουλγαρίας, με την συμμετοχή 14 χωρών, μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και ηλεκτρονικών πλατφόρμων. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος του συνεδρίου στην Ελλάδα είναι η εταιρία Generation Y. Όπως αναφέρει ο Nikola Ilchev, eCommerce Academy and Balkan eCommerce Summit Founder, στο φετινό συνέδριο οι αγορές του ηλεκτρονικού εμπορίου της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητηθούν και θα αναλυθούν, λόγω των θετικών προοπτικών τους. Ο ιδρυτής του συνεδρίου που διοργανώνεται για δεύτερη φορά, επισημαίνει ότι στη διάρκεια των εργασιών θα δοθεί έμφαση στη δικτύωση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους εκπροσώπους από διεθνείς πλατφόρμες e-commerce, όπως Meta, Tik-Tok, Microsoft, BigCommerce, Geopost Francekka για τη δημιουργία συνεργειών για επέκταση των online πωλήσεων σε μια αγορά που ξεπερνά τους 80 εκατ. κατοίκους και αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα social media αλλάζουν το ηλεκτρονικό εμπόριο- κυρίαρχο κανάλι το smart phone Το 89% της επισκεψιμότητας σήμερα στα ηλεκτρονικά καταστήματα των χωρών της Βαλκανικής προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία (έρευνα της Mediapost Hit Mail) που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, αναφέρει ο Nikola Ilchev. Για το λόγο αυτό το Digital Marketing θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενημερωτικών παρουσιάσεων του συνεδρίου προς τις συμμετέχουσες εταιρίες, με στόχο να τις οδηγήσει σε υιοθέτηση μεθόδων για ουσιαστική αύξηση των πωλήσεων. Άλλα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι ότι το 44% των καταναλωτών ηλεκτρονικών αγορών στην Ευρώπη επιλέγει λύσεις παράδοσης εκτός σπιτιού, ενώ τελικά μόλις το 68% των καταναλωτών ηλεκτρονικών αγορών δίνουν προτεραιότητα στην τιμή στις αγοραστικές τους αποφάσεις. Ένα ακόμη ουσιαστικό ζήτημα, που συνδέεται με τις προοπτικές ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι η επιλογή της βέλτιστης λύσης που ταιριάζει σε κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο στον τομέα της μεταφοράς και παράδοσης των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή, με ταχύτητα και ασφάλεια. Θέμα που επίσης θα απασχολήσει το συνέδριο. Αναφορικά με την επένδυση που απαιτείται για τη δημιουργία ενός e-shop, όπως αναφέρει ο Nikola Ilchev, είναι αυξημένη σε σχέση με μερικά χρόνια πριν κυρίως λόγω της αύξησης της κίνησης (traffic) που απαιτεί καλύτερες υποδομές. Η ύπαρξη όμως αξιόπιστων ηλεκτρονικών πλατφορμών που μπορεί να δώσουν διέξοδο σε επιχειρήσεις για δραστηριοποίησή τους σε online αγορές απαιτεί μικρότερες επενδύσεις. Στο συνέδριο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ως ομιλητές και ο Αναστάσιος Σπανίδης, πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων GPA και ιδρυτής της Generation Y, καθώς και η Χρύσα Φακή, Head of Business Development της Generation Y, που θα παρουσιάσουν τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο του e-commerce, προτείνοντας τρόπους ώστε να μετατρέψουν τις προκλήσεις αυτές σε ευκαιρίες. Από την πλευρά της η Εύη Μπουκώρου-Γεωργούδα, διευθύνουσα σύμβουλος της Generation Y απευθύνει πρόσκληση στις ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο Balkan eCommerce Summit προκειμένου να εμπνευστούν από ηγέτες του κλάδου του e-commerce, keynotes ομιλητές και να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους στις βαλκανικές αγορές.
more
Αθήνα
12
03
2024
Τι θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες μέσω της εφαρμογής Με τη νέα αυτή εφαρμογή οι πολίτες θα βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν μέσω κάρτας από το τηλέφωνο τους, να λαμβάνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους και να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα. Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευση εγγράφων και πιστοποιητικών που χρειάζεται συχνά ο φορολογούμενους χωρίς να χρειάζεται να τα αναζητά με τους κωδικούς του taxis. Εκτιμάται ότι με τη νέα εφαρμογή και τα μηνύματα που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι θα αυξηθούν σημαντικά οι εμπρόθεσμες πληρωμές. Η εφαρμογή θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσους εγγραφούν στην εφαρμογή και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται να εκδίδουν τιμολόγιο το οποία αυτόματα θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία. Ειδικότερα το νέο application της ΑΑΔΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες: -Να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους. -Να ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Oι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση το σύστημα, θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που δεν κατέβαλε, αλλά και για τις κυρώσεις που θα υποστεί εφόσον χάσει τη ρύθμιση. -Να εκδίδουν τιμολόγια ανά πάσα στιγμή,τα οποία θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία -Να αποστέλλουν ψηφιακό δελτίο μέσω του κινητού. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Όσοι εγγραφούν στο νέο Αpplication θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται, να συνδέονται με τα MyData και να εκδίδουν τιμολόγια.
more
03
01
2024
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνεργάτης ερευνητής στο ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιάννης Παπουτσής, επισημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με την κλιματική αλλαγή έρχεται να λειτουργήσει σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Πρώτον, όπως αναφέρει, ο κ. Παπουτσής, στην πρόληψη αλλά και στην πρόβλεψη της εμφάνισης κάποιας φυσικής καταστροφής. «Εδώ εστιάζουμε σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στα ακραία φαινόμενα, τα ακραία γεγονότα, που είναι διαφορετικό από το να προβλέπει κανείς έναν μέσο κίνδυνο. Δηλαδή στο γεγονός εκείνο που έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε κάποια πολύ μεγάλη καταστροφή όπως αυτές που έχουμε βιώσει στην Ελλάδα και με τις πλημμύρες και με τις δασικές πυρκαγιές. Η τεχνητή νοημοσύνη θα προσπαθήσει να προβλέψει αυτή την αύξηση στη συχνότητα και στην ένταση των φαινομένων αυτών και των καταστροφών που προκαλούν», εξηγεί ο κ. Παπουτσής και προσθέτει ότι ένα δεύτερο κομμάτι είναι η εξηγήσιμη τεχνητή νοημοσύνη (explainable artificial intelligence). «Να φτιάξουμε δηλαδή δεδομένα ερμηνεύσιμα έτσι ώστε να χτιστεί μία εμπιστοσύνη σε αυτά που παράγουμε. Για παράδειγμα στον επιχειρησιακό παράγοντα δεν αρκεί να πεις μόνο που θα είναι υψηλός ο κίνδυνος για την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας αλλά θα πρέπει να του εξηγήσεις τον λόγο που ένα μοντέλο έχει φτάσει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα», σημειώνει ο κ. Παπουτσής. Τρίτο πεδίο, όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής θα αποτελέσει η αιτιότητα. «Υπάρχουν κάποιες αλγοριθμικές προσεγγίσεις που προσπαθούν να συνδέσουν το αίτιο με το αποτέλεσμα. Δηλαδή να λέμε ότι όταν έχουμε παρατεταμένη θερμοκρασία πάνω από τόσο, και βροχοπτώσεις λιγότερο από τόσο τότε έχουμε υψηλό κίνδυνο για την έναρξη και εξάπλωση μιας καταστροφικής δασικής πυρκαγιάς. Αλλά να προσπαθήσει να το κάνει αυτό με έναν τρόπο όχι εμπειρικό αλλά μέσα από τα δεδομένα ότι υπάρχει αυτή η σχέση αιτίου αποτελέσματος και όχι μία συσχέτιση αλλά μια σχέση αιτιότητας που είναι διαφορετικό σε επιστημονικούς όρους, η συσχέτιση με την αιτιότητα. Όταν κανείς αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για γεγονότα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές καλείται να κάνει earth system deep learning. Δηλαδή για να μπορέσω να προβλέψω τι θα γίνει στην Ελλάδα σε δύο μήνες από τώρα πρέπει να αντλήσω πληροφορία για τις μετεωρολογικές συνθήκες για κλιματικούς δείκτες από παντού στον κόσμο. Είναι μια νέα κατεύθυνση που στην ουσία προσπαθεί να αξιοποιήσει παρατηρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα για να μπορέσει κανείς να πει τι θα γίνει τοπικά», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπουτσής. Όπως τονίζει, όλα αυτά τα επιστημονικά εργαλεία μπορούν κυρίως να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων, στην πρόληψη και στον σχεδιασμό. «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλούτος από δεδομένα, όπως παρατηρήσεις από επίγεια δίκτυα, μετεωρολογικά, πτητικά, σεισμογράφους, επιστημονικά όργανα με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά δεδομένα, είτε αυτά είναι δορυφορικά δεδομένα, είτε είναι δεδομένα που προέρχονται από υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις. «Ο πλούτος δεδομένων που έχουμε η πολύ καλή υπολογιστική ισχύ πλέον με τις κάρτες γραμμικών και με τους υπερυπολογιστές που είναι διαθέσιμοι και το αλγοριθμικό κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια, αν λάβει κανείς υπόψη και τα τρία αυτά μαζί μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το ιστορικό αρχείο δεδομένων όπου είχαμε παρατηρήσεις από φυσικές καταστροφές», σημειώνει ο κ. Παπουτσής και προσθέτει ότι έχουν συλλέξει τα ιστορικά δεδομένα και τα γεγονότα γύρω από μία φυσική καταστροφή, όπως τι έκταση είχε λάβει, με τι ένταση και με τι συχνότητα συνέβη. «Στην ουσία έχουμε την ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε με όλα αυτά τα δεδομένα, μοντέλα, ώστε να μπορούμε να βρίσκουμε όλους αυτούς τους συσχετισμούς μεταξύ των παραμέτρων που οδηγούν σε μία φυσική καταστροφή με στόχο να προβλέψουμε πότε θα έρθει μία μεγάλη καταστροφή. Αυτή είναι η μεγάλη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης να μπορεί σε διάφορες χωρικές και χρονικές κλίμακες να προβλέψει τον κίνδυνο για μια σειρά από καταστροφές», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπουτσής. Στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, όπως τονίζει ωστόσο, υπάρχουν κάποια ζητήματα που είναι αναμφισβήτητα και κάποια προς μελέτη και διερεύνηση. Παρόλα αυτά στην επιστημονική κοινότητα, όπως εξηγεί ο κ. Παπουτσής υπάρχει αναβρασμός για το Chat GPT και όσα μπορεί να παράξει αξιοποιώντας έναν πλούτο δεδομένων και εκπαιδεύοντας μοντέλα. «Αντίστοιχα η αλγοριθμική τεχνολογία είναι η ίδια, τα δεδομένα που έχουμε εμείς να αντλήσουμε από τα δορυφορικά, τα μετεωρολογικά δίκτυα είναι εκεί και διαθέσιμα, έχουμε τον αντίστοιχο πλούτο πληροφορίας, άρα μπορεί να υπάρξει και ένα αντίστοιχο Chat GPT που να μοντελοποιεί όλα αυτά τα σύνθετα και τον δυναμικό χαρακτήρα που έχει το γήινο σύστημα με την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα να τα μοντελοποιήσει και να μπορεί κανείς να πηγαίνει να κάνει στο αντίστοιχο Chat GPT», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπουτσής. Παράλληλα ωστόσο με την επιστημονική κοινότητα η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει και στη ζωή των επιχειρησιακών φορέων που καλούνται να διαχειριστούν φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενο. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής οι επιχειρησιακοί πλέον πλαισιώνονται από επιστήμονες, αυτό όμως που χρειάζεται είναι «αυτοί οι δύο κόσμοι να έρθουν λίγο πιο κοντά. Κι αυτό χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές». «Υπάρχει απόσταση που πρέπει να καλυφθεί και από τις δύο πλευρές. Ένα μοντέλο που θα παρουσιαστεί σε έναν επιχειρησιακό και θα αφορά την πλημμύρα ή την πιθανή έναρξη μιας κατολίσθησης πρέπει να είναι εξηγήσιμο, πρώτα για επιστημονικούς σκοπούς αλλά και για να βοηθήσει αυτόν που θα λάβει απόφαση να τον εμπιστευτεί. Γιατί το θέμα της εμπιστοσύνης είναι πολύ σημαντικό γενικότερα στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά ειδικότερα όταν έχει να κάνει με αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή, με οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο κλπ κλπ. Άρα πρέπει να φτιάξει ένα μοντέλο που να είναι εξηγήσιμο και αυτή η εξήγηση να συνάδει με την εμπειρική γνώση που έχει ο επιχειρησιακός από τα χρόνια δουλειάς σωρευτικά και η οποία είναι πολύ σημαντική και πολύ χρήσιμη», εξηγεί ο κ. Παπουτσής. Από το 2021 μέσω καινοτόμων προγραμμάτων που αναπτύχθηκαν με συντονιστή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο κ. Παπουτσής έχει αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Τα καινοτόμα προγράμματα αυτά που ολοκλήρώνονται στις 31/12/2023 επιχείρησαν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς με διαφορετικούς τρόπους μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλου πλούτου δορυφορικών δεδομένων. Το πρόγραμμα "Deep Cube" αναπτύχθηκε σσε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα» και λειτούργησε πιλοτικά για την Ελλάδα ενώ επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. «Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχε από την πρώτη μέρα και το Πυροσβεστικό Σώμα. Και με την παροχή δεδομένων και με την παροχή τεχνογνωσίας αλλά και με τη συνεχή συμμετοχή προσωπικού που απάντησε σε ερωτηματολόγια, τα δεδομένα και τους χάρτες που παράγουμε σε καθημερινή βάση. Το Πυροσβεστικό Σώμα υπήρξε πολύ ανοιχτόμυαλο και πολύ θετικό στο να μας βοηθήσει», σημειώνει ο κ. Παπουτσής. «Ζούμε σε μία φανταστική εποχή αυτή είναι η πραγματικότητα όλα αυτά έχουν έρθει λιγάκι κατακλυσμικά και από τη μία στιγμή στην άλλη θα δούμε πράγματα να χρησιμοποιούνται άμεσα και επιχειρησιακά. Από τα κλασικά αριθμητικά μοντέλα για πρόγνωση καιρού θα πηγαίνουμε σε μοντέλα που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό είναι το μέλλον και αυτό θα συμπεριλάβει και τις φυσικές καταστροφές και τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Νομίζω θα γίνονται κατακλυσμικά πράγματα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο για το πώς θα μπορεί να λειτουργεί», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπουτσής.
more
11
12
2023
Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” και το Space Camp του, το “MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI). Αυτό που προσφέρει στους επισκέπτες της συγκεκριμένη έκθεση είναι μία μοναδική εμπειρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο καθώς φυσικά και να δούνε από κοντά την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε από την αρχή που ξεκίνησε αυτό το μαγευτικό ταξίδι μέχρι και σήμερα. Το Athens24 βρέθηκε εκεί για να σας περιγράψει και να σας πει για τα μοναδικά αυτά εκθέματα – 50 στον αριθμό – που βρίσκονται εκεί, καθώς φυσικά και τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μικροί και μεγάλοι. Τι είναι αυτό που μπορείτε να δείτε λοιπόν στα 1.500 τετραγωνικά μέτρα της έκθεσης; Αρχικά να πούμε πως το εισιτήριο για την είσοδο στην έκθεση κοστίζει 18€ (Ενήλικες) και 15€ (Παιδιά) για Σάββατο/Κυριακή/Αργίες και 15€ (Ενήλικες) και 12€ (Παιδιά) για τις Καθημερινές, βέβαια υπάρχουν ειδικές προσφορές για φοιτητές, ανέργους και πολύτεκνους. Μπαίνοντας λοιπόν μέσα στο χώρο της έκθεσης υπάρχουνε ειδικά σήματα που σε καθοδηγούν έτσι ώστε να καταφέρεις να να δεις όλα τα εκθέματα. Σε κάθε έκθεμα υπάρχει αναλυτικά η ιστορία του, αλλά και το που χρησιμοποιήθηκε. Να πούμε ότι υπάρχουνε πάρα πολλές στολές από τις αποστολές που γίνανε κατά διαστήματα κυρίως στη σελήνη και η ιστορία των αστροναυτών που έκανα την εξερεύνηση, μάλιστα υπάρχει και ένα σημείο στο οποίο θα βρείτε ένα πραγματικό κομμάτι από την σελήνη και θα έχετε τη δυνατότητα να το αγγίξετε! Επίσης, θα μπορέσετε να δείτε χειρόγραφες σημειώσεις για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό το μαγικό ταξίδι για την εξερεύνηση και την κατάκτηση του διαστήματος και φυσικά να δείτε κάτω από ποιες συνθήκες οι αστροναύτες ζούνε πάνω στους διαστημικούς σταθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα δείτε τα πραγματικά δωμάτια που είχανε οι αστροναύτες έτσι ώστε να μπορούν να ξεκουράζονται τις τουαλέτες τις οποίες χρησιμοποιούσαν και φυσικά μπορείτε να δείτε και αρκετά δείγματα από τα φαγητά τα οποία τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα. Ξεχωρίσαμε την κεφαλή από την αποστολή Apollo στη σελήνη αλλά και φυσικά τα δύο μεγάλα πιλοτήρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πυραύλους για αποστολές στο διάστημα. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι προς το τέλος της έκθεσης υπάρχει μία ένα ομοίωμα στολής αστροναύτη, την οποία μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε φωτογραφίες μέσα στη στολή κάτι που είναι δωρεάν και μπορεί φυσικά ο καθένας με το κινητό του να φωτογραφίσει την παρέα του ή τα παιδιά του!
more
10
12
2023
Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται η δημιουργία data centers (κέντρων δεδομένων), καθώς και μίας σειράς προϊόντων αλλά και υπηρεσιών (όπως εκπαίδευση) γύρω από αυτά. Όπως έχουν επισημάνει επιτελικά στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών, οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων δεν αφορούν μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρότερες σε μέγεθος και τελικά τον απλό καταναλωτή. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά έχουν επισημάνει δεν είναι τυχαίες. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδος που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ' επέκταση την Ασία, καθώς, η οικονομική σταθερότητα μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και η πολιτική σταθερότητα είναι παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Επίσης, η βελτίωση των υποδομών και κυρίως το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας στους συγκεκριμένους κλάδους αποτελούν ένα βασικό στοιχείο που έχει οδηγήσει την Ελλάδα να βρίσκεται στα ραντάρ των μεγάλων εταιρειών. Σημαντικό όμως ρόλο διαδραματίζει και η πρόθεση των επιχειρήσεων να πρωταγωνιστήσουν, προσαρμόζοντας την λειτουργία τους σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις και χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος (Transformation Survey Ελλάδα 2023) που είδε το φως της δημοσιότητας πριν μερικές ημέρες, τα τελευταία πέντε χρόνια, το 86% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν υλοποιήσει τουλάχιστον ένα έργο μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (54%) απάντησαν ότι έχουν ολοκληρώσει πάνω από δύο. Ποια είναι όμως η παρουσία σήμερα τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινώσει και σε ποιες άλλες πρωτοβουλίες δίνουν έμφαση. Το ΑΠΕ/ΜΠΕ με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί και επικοινωνία με τους Ομίλους δίνει το στίγμα της παρουσίας τους στην Ελλάδα. Digital Realty - Σε εξέλιξη η δημιουργία του κέντρου δεδομένων Athens 4 - Σχεδιάζεται και το Athens 5 Η Digital Realty (NYSE: DLR), αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο παγκοσμίως, λύσεων ουδέτερων κέντρων δεδομένων, colocation και διασύνδεσης στο cloud. Η Digital Realty στην Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο και πλέον διασυνδεδεμένο carrier-neutral πάροχο υπηρεσιών data center στην χώρα. Το data center campus στην Αθήνα προσφέρει cloud και colocation υπηρεσίες και λειτουργεί σαν ένας κόμβος συνεργειών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, πελατών και συνεργατών. Η παρουσία της Digital Realty στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει τα data centers Athens 1, Athens 2 και το υπερσύγχρονο Athens 3, το οποίο είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW. Καθώς η εταιρεία έχει ως στόχο να είναι πάντα μπροστά από τη ζήτηση, το Athens 4 (η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει), θα έχει αντίστοιχη χωρητικότητα με το Athens 3. Παράλληλα είναι σε διαδικασία σχεδιασμού το Athens 5, για το οποίο υπάρχει η πρόβλεψη να φτάσει στα 15MW. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης για το data center Heraklion 1, η πρώτη φάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Η προσέγγιση στην Κρήτη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της προσαιγειάλωσης πολλαπλών υποθαλάσσιων καλωδίων στο νησί, δημιουργώντας ένα hub το οποίο θα δώσει μεγάλη αξία τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα συνολικά. Οι νέες επενδύσεις σε Αθήνα και Κρήτη θα λειτουργούν ως ένα regional hub καλύπτοντας ανάγκες για παγκόσμιους παίκτες στην ανατολική Μεσόγειο, στη βόρεια και βορειανατολική Αφρική. Amazon Web Services - Η Ελλάδα μεταξύ των 26 χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα εγκατασταθούν Τοπικές Ζώνες - Το νέο AWS Outpost Testing Lab της Ελλάδας το πρώτο που δημιουργείται στην Ευρώπη. Στις αρχές του 2020 η AWS δημιούργησε το Edge Location στην Αθήνα, φέρνοντας τεχνολογίες όπως το Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF, συνδέοντας την Ελλάδα με το παγκόσμιο δίκτυο υποδομής της AWS και βελτιώνοντας την ασφαλή παροχή υπηρεσιών στους πελάτες στη χώρα παραπάνω από 50%. Πολύ σύντομα μετά, η AWS υπέγραψε MoU με την ελληνική κυβέρνηση, για μια σειρά προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με στόχο να ενισχύσει την καινοτομία στην χώρα, ενώ παράλληλα η εταιρεία άνοιξε και τα γραφεία της στην Αθήνα ανταποκρινόμενη στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πελατών και την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση υπηρεσιών AWS Cloud στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 26 χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα εγκατασταθούν Τοπικές Ζώνες, δημιουργώντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Επιτρέπουν στους πελάτες της AWS να αναπτύσσουν εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις κάτω των δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου. Παράλληλα η AWS έχει ανακοινώσει το πιλοτικό πρόγραμμα Smart Island στη Νάξο με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη λύσεων που θα ανταποκρίνονται σε προκλήσεις που σχετίζονται με διαχείριση υποδομών, παροχή υπηρεσιών και μεγάλη εξάρτηση από την ηπειρωτική χώρα λόγω απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης. Υλοποιείται σε συνεργασία με πάνω από 20 εταιρείες-συνεργάτες, αναπτύσσονται λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών. Πρόσφατα, η AWS ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Τα AWS Outposts, αποτελούν ένα σύνολο πλήρως διαχειριζόμενων υπολογιστικών και αποθηκευτικών λύσεων που επιτρέπουν στους χρήστες να χειρίζονται υποδομές AWS εντός των εγκαταστάσεων τους. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά και εσωτερικές ομάδες της εταιρείας θα έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και servers των AWS Outposts, και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μικρής διάρκειας δοκιμές χωρίς χρέωση. Το νέο AWS Outpost Testing Lab της Ελλάδας είναι το πέμπτο στον κόσμο και το πρώτο που δημιουργείται στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα δεν σταματούν στην τεχνολογία. Τον περασμένο Οκτώβριο η Amazon ανακοίνωσε την ολοκλήρωση 39 νέων έργων ΑΠΕ στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου ηλιακού της πάρκου στην Ελλάδα, στα Μακρυχώρια Αιτωλοακαρνανίας. Το έργο της Amazon στην Ελλάδα έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης ηλιακής εγκατάστασης στην Πολωνία, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας απανθρακοποίησης των ενεργειακών δικτύων, περιορίζοντας την ανάγκη χρήση ορυκτών καυσίμων. Google - Σε ισχύ η δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα- Στόχος η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας Στην επιβεβαίωση της ανακοίνωση της για τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας., προχώρησε η Google, με την ευκαιρία της διοργάνωσης πριν μερικές ημέρες εκδήλωσης στην Αθήνα με αφορμή τα 15 χρόνια παρουσίας του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AlphaBeta Economics, μέχρι το 2030, το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας. Όπως επισημαίνει η εταιρία, το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά για τη Google στην Ελλάδα και για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Google Bard «έμαθε» ελληνικά παρέχοντας νέους τρόπους δημιουργικής αλληλεπίδρασης με το Bard. Επίσης η υπηρεσία Immersive View στο Google Maps ενημερώθηκε με προσθήκες ελληνικών μνημείων, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, το Θέατρο του Διονύσου, την Πύλη του Αδριανού και το ναό του Ολυμπίου Διός. Στη διάρκεια των πρόσφατων εγκαινίων του Google Safety Engineering Center (GSEC) στη Μάλαγα της Ισπανίας, ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα σεμιναρίων κυβερνοασφάλειας, το οποίο θα παρέχει σε πανεπιστήμια τα απαραίτητα μέσα για την εκπαίδευση των φοιτητών που ενδιαφέρονται για την κυβερνοασφάλεια. Μεταξύ των χωρών που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι και η Ελλάδα. Το Google.org ανακοίνωσε επίσης πριν μερικές ημέρες τη στήριξή του στο ICLEI Europe με 1 εκατ. ευρώ για την προώθηση περιβαλλοντικών και κλιματικών δράσεων που αξιοποιούν δεδομένα, σε ελληνικές πόλεις. Το ICLEI Local Governments for Sustainability θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσει μια ανοιχτή πρόσκληση όπου οι οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έως και 275.000 ευρώ για τα επιλέξιμα έργα τους. Η οικονομική στήριξη αφορά σε πόλεις-μέλη του EU Mission for Climate Neutral and Smart Cities που έχουν υπογράψει την "Αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή" της ΕΕ. Τέτοιες πόλεις στην Ελλάδα είναι: περιοχές της Αθήνας, Χαλκίδα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα. Το πρόγραμμα Grow Greece with Google που ξεκίνησε το 2020, η Google είχε ως στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης της Ελλάδας μέσω της τεχνολογίας. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εκπαιδευτούν μέχρι στιγμής πάνω από 275.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το 2021, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία, το Android Earthquake Alerts ξεκίνησε τη πιλοτική λειτουργία του και στην Ελλάδα. Το 2023, η Google επέκτεινε το σύστημα πρόβλεψης πλημμυρών στην Ελλάδα. NTT DATA- Ενισχύει την παρουσία στην Ελλάδα ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός- Στο χάρτη των data center η Ελλάδα Την περαιτέρω δυναμική επέκταση με νέες επενδύσεις ανακοίνωσε πριν μερικές εβδομάδες ο ιαπωνικός κολοσσός NTT DATA, που αποτελεί μία από τις 10 κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής στον κόσμο, στην χώρα μας. Όπως ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνης, διευθύνων σύμβουλος της NTT DATA Ελλάδος, με αφορμή τα νέα γραφεία της εταιρίας στην Ελλάδα, στόχος για το ελληνικό παράρτημα είναι να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 15% το 2023 μέσα από την εξυπηρέτηση διεθνών οργανισμών και να γίνει εργοδότης που παρέχει ευκαιρίες καριέρας, δημιουργεί προστιθέμενη αξία και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα με στόχο τους 400 υπαλλήλους μέχρι το 2026. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης στην περιφέρεια σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Κρήτη και τα Ιωάννινα. Οι επενδύσεις της ΝΤΤ στην χώρα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 25 εκατ.ευρώ μέχρι το 2026. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνης η Ελλάδα «έχει μπει επίσης στο χάρτη των Data Center», τομέας όπου δραστηριοποιείται δυναμικά ο Όμιλος. Η NTT DATA -μέρος του Ομίλου NTT- είναι μια καινοτόμα πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών και συμβουλευτικών τεχνολογιών πληροφοριών με έδρα το Τόκιο της Ιαπωνίας. Ο Όμιλος NTT είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή τεχνολογικών και επιχειρηματικών λύσεων με έσοδα 108 δισ. δολαρίων και περισσότερους από 330.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 80 χώρες και περιοχές, παρέχοντας υπηρεσίες σε περισσότερες από 190. Επενδύει περισσότερα από 3,6 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη. Microsoft - Δημιουργεί ένα συγκρότημα τριών Data Centers στην Αττική βάζοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της Microsoft Αποστολή της Microsoft είναι να ενδυναμώσει κάθε άτομο και κάθε οργανισμό στον πλανήτη για να πετύχει περισσότερα. Η Microsoft ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα το 1992. Τα τελευταία 30 χρόνια, η Microsoft Hellas προσφέρει λογισμικό, υπηρεσίες, συσκευές και λύσεις που βοηθούν ανθρώπους και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Το 2020 η Microsoft ξεκίνησε την πρωτοβουλία GRforGrowth, μία σημαντική τεχνολογική δέσμευση απέναντι στους πολίτες, τον Δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους της Ελλάδας για τεχνολογία και νέους πόρους που δημιουργούν πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η Microsoft θα δημιουργήσει ένα συγκρότημα τριών Data Centers στην Αττική, βάζοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της Microsoft - το μεγαλύτερο του κόσμου - διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες Cloud «χαμηλής καθυστέρησης». Ταυτόχρονα, για να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες στους επαγγελματικούς αλλά και προσωπικούς τους στόχους, η Microsoft θα εκπαιδεύσει ένα ανθρώπινο δυναμικό 100.000 πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες, μέχρι το 2025. Τέλος, οι επιχειρηματικές προτεραιότητες της Microsoft, και υπό τη νέα ηγεσία, ταυτίζονται με την παγκόσμια αποστολή της και ταυτόχρονα εγκαινιάζουν ένα νέο κόσμο για τους Έλληνες πολίτες. Η εταιρεία συνεχίζει να εντάσσει το ΑΙ στα προϊόντα της - ως συμπλοηγό- δηλαδή ως έναν καθημερινό ψηφιακό συνεργάτη που μπορεί να βοηθήσει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα των χρηστών με τρόπο που δεν έχει ξανά εφαρμοστεί στο παρελθόν. Huawei - Έμφαση στην παρουσία της στην Ελλάδα Έμφαση στην παρουσία της στην Ελλάδα δίνει και ο τεχνολογικός κολοσσός της Huawei. Όπως εκτιμά, η εισροή επενδύσεων από παρόχους hyperscalers στο οικοσύστημα των Data Centers της Ελλάδας σηματοδοτεί την αυξανόμενη προβολή της χώρας ως ελκυστικού προορισμού για την επένδυση και ανάπτυξη υποδομών αιχμής. Οι ανακοινώσεις υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών στο δυναμικό της Ελλάδας ως κόμβου για την επέκταση των κέντρων δεδομένων, θέτοντας τις βάσεις για εκθετική ανάπτυξη και τεχνολογική πρόοδο. Μέσα σε αυτόν τον μετασχηματισμό, η Huawei έχει λάβει στρατηγική απόφαση της Huawei να ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρώπη με την είσοδο και σε υπηρεσίες cloud, ενώ και στην Ελλάδα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην εκπαίδευση, την καινοτομία και τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Η Huawei είναι έτοιμη να παρουσιάσει λύσεις επόμενης γενιάς με AI (τεχνητή νοημοσύνη) αλγόριθμους σε υποδομές Data Center, ενσωματώνοντας φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση ενέργειας που υπόσχονται εξοικονόμηση πόρων, αδιάλειπτη λειτουργία, επεκτασιμότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αυτή η κίνηση, όπως εκτιμά η εταιρεία, όχι μόνο ενισχύει τις ψηφιακές δυνατότητες της Ελλάδας, αλλά ενισχύει και τον ανταγωνισμό, ωθώντας τις εξελίξεις και την αποδοτικότητα του κόστους στον τομέα των προσφερόμενων λύσεων και υπηρεσιών. Πυλώνας της δέσμευσης της Huawei είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, που εκδηλώνεται μέσω πρωτοβουλιών όπως το Huawei ICT University, το Seeds for the Future. Εξοπλίζοντας άτομα με τεχνικές και σχεδιαστικές δεξιότητες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των σύγχρονων κέντρων δεδομένων, η Huawei καλλιεργεί ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που θα καλύψει τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες του κλάδου. Με την προώθηση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την καινοτομία, η Huawei εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής που προσδίδουν πλήρη αυτοματισμό και αυτονομία σε κέντρα δεδομένων της Ελλάδας. H συνεργασία με αξιόλογες επενδυτικές, κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες, τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου, οδηγώντας την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και προβολή σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως επισημαίνει, υιοθετώντας την βιωσιμότητα , η Huawei συμβάλλει στη δέσμευση της Ελλάδας να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μακροζωία και αποτελεσματικότητα των υποδομών της με λειτουργική αριστεία εφαρμόζοντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Cisco - Διαρκής δυναμική ανάπτυξης στην Ελλάδα και διεύρυνση συνεργασιών Διαρκή δυναμική ανάπτυξης στην Ελλάδα και διεύρυνση συνεργασιών χαρακτήρισε την παρουσία της Cisco στην Ελλάδα το 2023. Εγκαινιάστηκε το Aegean Neorion Innovation Center (ANIC). Η CISCO, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ANIC διασυνδέεται άμεσα με το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Θεσσαλονίκης "DT&S". Η διασύνδεση αφορά σε σημαντικά projects καινοτομίας που έχει ήδη αναπτύξει η εταιρεία, στη Θεσσαλονίκη, (π.χ. Έξυπνη πόλη, Τηλεϊατρική, τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κ.α.) και τα οποία μεταφέρθηκαν αυτούσια και στο ANIC. To 2023, η CISCO και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, υλοποίησαν τον κοινό οδικό χάρτη δράσεων ο οποίος ανέδειξε τη Ρόδο ως προορισμό υβριδικής εργασίας μέσα από τη φιλοξενία 17 πλήρως εξ αποστάσεως απασχολούμενων εργαζομένων της Cisco, από όλη την Ευρώπη, προβάλλοντας την Ρόδο ως ένα "έξυπνο" ψηφιακό νησί και ολοκληρωμένο προορισμό προσέλκυσης εξ αποστάσεως εργαζόμενων. Το 2023, επίσης, ο όμιλος ONEX και η Cisco ανακοίνωσαν τον από κοινού σχεδιασμό τους για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του πρώτου «smart» ναυπηγείου στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, με την υπογραφή ενός Memorandum of Understanding το οποίο προβλέπει την συνεργασία ONEX και CISCO με σκοπό την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η Cisco συνέχισε και στην χώρα μας το πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, Cisco Networking Academy. Στην Ελλάδα, οι συνεργασίες και οι ακαδημίες της CISCO καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, προσεγγίζοντας τις 100, με περισσότερους από 60 πιστοποιημένους εκπαιδευτές, 22.000 και πλέον πιστοποιημένους αποφοίτους, ενώ οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές ξεπερνούν τους 4.500.Το πρόγραμμα μέσω της πλατφόρμας Skills for All διαθέτει εκπαιδευτικό υλικό που επιτρέπει σε όλους να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει ευρεία γκάμα μαθημάτων, προετοιμάζοντας τους συμμετέχοντες για τις προκλήσεις της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Το 2023 σηματοδότησε μεταξύ άλλων για την Cisco, έναν ακόμη χρόνο λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, ένα πολυθεματικό κόμβο καινοτομίας, προσελκύοντας περισσότερους από 13.500 επισκέπτες και παραδίδοντας περισσότερα από 20 πιλοτικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε πελάτες και συνεργάτες της. Η προοπτική του 2024, επισημαίνει η εταιρεία, συναντά τον διευρυμένο ρόλο της, καθώς μετά από μια πολυεπίπεδη επενδυτική δυναμική στην Ελλάδα, ενισχύει το αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μέσα από την επέκταση των δραστηριοτήτων της, καλύπτοντας πλέον τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες, από την 1η Αυγούστου 2023 τελούν υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Ελλάδος, Κύπρου Μάλτας Αντώνη Τσιμπούκη. Επίσης, η εμπιστοσύνη της Cisco στην Ελλάδα επεκτείνεται με την εξαγορά της Code BGP, μιας start up, spin-off εταιρίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον Ιούνιο του 2023. Ακόμη μια απτή απόδειξη της συνέργειας μεταξύ εταιριών τεχνολογίας και του ακαδημαϊκού/ ερευνητικού χώρου. Η Code BGP είναι δημιουργός λογισμικού για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol) το οποίο αποτελεί το βασικό πρωτόκολλο δρομολόγησης και επικοινωνίας του Διαδικτύου. Η τεχνολογία της Code BGP θα ενσωματωθεί στο λογισμικό ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes της Cisco με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου.
more
Αθήνα
01
12
2023
Όπως ανακοινώθηκε, το Zone01 Athens προσφέρει ένα πολύπλευρο διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα μηχανικών λογισμικού παγκόσμιας κλάσης, χωρίς δίδακτρα και χωρίς προαπαιτούμενα, παρέχοντας στους φοιτητές ένα μοναδικό ταξίδι και μια παιχνιδοποιημένη και εξατομικευμένη εμπειρία, σε ένα campus υψηλής τεχνολογίας, σε τομείς όπως: Mobile & Web Development, Artificial Intelligence, UX/UI, Cybersecurity, DevOps, Blockchain και Video Games Development. Όπως επισημαίνεται η πρωτοποριακή προσέγγιση της σχολής επικεντρώνεται σε μια καινοτόμο διαδικασία επιλογής και μια εκπαίδευση peer-to-peer, χωρίς καθηγητές και στην ουσία χωρίς μαθήματα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι οι φοιτητές αποκτούν πρακτικές δεξιότητες μηχανικών λογισμικού, αλλά και εμπειρίες που είναι άμεσα εφαρμόσιμες στο σημερινό και αυριανό τεχνολογικό τοπίο και φυσικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται τα βασικά χαρακτηριστικά της σχολής προγραμματισμού Zone01 Athens είναι: Εκπαίδευση χωρίς δίδακτρα: Το Zone01 Athens κάνει την εκπαίδευση υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους. Η σχολή προγραμματισμού είναι χωρίς προαπαιτούμενα για τους συμμετέχοντες και χωρίς δίδακτρα, εξαλείφοντας τα όποια εμπόδια καριέρας για όλους. Διαδικασία επιλογής: Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές σχολές προγραμματισμού, το Zone01 χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή διαδικασία επιλογής που εντοπίζει άτομα με ακατέργαστο ταλέντο και θέληση για μάθηση, ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ένα ποικίλο και χωρίς αποκλεισμούς φοιτητικό σώμα, προωθώντας ένα συνεργατικό μαθησιακό περιβάλλον. Εκπαίδευση Peer-to-Peer: Οι φοιτητές στο Zone01 θα συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό μοντέλο κατάρτισης μεταξύ ομότιμων, όπου η μάθηση είναι συνεργατική και διαδραστική. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει τις τεχνικές δεξιότητες, αλλά προωθεί επίσης την ομαδική εργασία και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, ενώ δημιουργεί ένα υπόβαθρο συνεχιζόμενης μάθησης και ανάπτυξης στους υποψήφιους developers, μια κρίσιμη επαγγελματική δεξιότητα σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον. Έργα «πραγματικού κόσμου»: Το πρόγραμμα σπουδών στο Zone01 έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με κορυφαίους εμπειρογνώμονες και ειδικούς του χώρου, ενσωματώνοντας πάνω από 55 έργα «πραγματικού κόσμου», τα οποία αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί λογισμικού σε κάθε τομέα. Αυτή η πρακτική προσέγγιση προετοιμάζει τους φοιτητές από την πρώτη μέρα φοίτησης στη σχολή. Εγγυημένη εργασία: Το Zone01, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, εγγυάται τριετή εργασία για τους αποφοίτους με ανταγωνιστικό μισθό και μεγάλες προοπτικές εξέλιξης. «Η αποστολή μας στο Zone01 Athens είναι να εκδημοκρατίσουμε την τεχνολογική εκπαίδευση και να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ταλέντων στο χώρο του ICT και εταιριών, παράγοντας 8.000 μηχανικούς λογισμικού, υψηλής ποιότητας, τα επόμενα 7 χρόνια στην Ελλάδα. Προσφέροντας ένα πρόγραμμα χωρίς δίδακτρα, με μια καινοτόμο διαδικασία επιλογής και μοναδική εκπαίδευση peer-to-peer, ενδυναμώνουμε τους φοιτητές μας να οικοδομήσουν υψηλές δεξιότητες, να έχουν μια συνεχιζόμενη εξέλιξη και πετυχημένες σταδιοδρομίες στον κλάδο της τεχνολογίας», αναφέρει σχετικά ο Χρήστος Αβραμούδης, CEO και συνιδρυτής του Zone01 Athens.
more
21
11
2023
Την προαναγγελία της νέας εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έκανε στο 3ο Law Forum Taxation ο διοικητής της Γ. Πιτσιλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι το νέο application θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν και να παρακολουθούν τις οφειλές τους, ακόμη και να τις εξοφλήσουν, καθώς επίσης να βλέπουν τα αιτήματα και ραντεβού που τυχόν έχουν υποβληθεί προς την ΑΑΔΕ. Έτσι, με τη νέα εφαρμογή, η οποία θα είναι συμβατή με όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα, να πληρώνουν τα χρωστούμενα, αλλά και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους. Βέβαια η ΑΑΔΕ, εκτός από το «φορολογικό ημερολόγιο» που θα στέλνει σε κάθε φορολογούμενο, θα υπενθυμίζει πάντα τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων, που περιλαμβάνουν κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων, καθώς και ενδεχομένως ποινικές διώξεις, στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Βάσει αυτών: - Θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. - Ο οφειλέτης θα είναι «ανοιχτός» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. - Θα χάσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.
more